Lelie zorggroep kleurt rozenrood

Lelie zorggroep kleurt rozenrood

Lelie zorggroep kleurt rozenrood

De verpleeghuisbewoners van Lelie zorggroep in Rotterdam en Krimpen aan den IJssel zijn vandaag wakker gemaakt met een roos én een vraag: wat is voor u een zinvolle dag? Ook cliënten met Volledig Pakket Thuis in Rotterdam en elders in het land, in Huize Nieuwoord (Woudenberg), Zorghuys Vellerveste (Barneveld) en Zorghuys Dannenborgh (Lunteren), werden met een roos verrast.Met de rozenactie betrekt Lelie zorggroep haar cliënten bij het programma Waardigheid en trots. Met dat programma wil staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid de langdurige zorg verbeteren. Daar werken we als Lelie zorggroep van harte aan mee! Elke cliënt een zinvolle daginvulling: dat is ons doel.

Ouwehoeren

Meneer Hokke woont op afdeling Delfshaven van verpleeghuis Siloam in de Rotterdamse wijk Hoogvliet. Met een stralende glimlach biedt verzorgende Jiskah Overdulve hem een roos aan. De vraag wat voor hem een dag fijn maakt, emotioneert meneer Hokke aanvankelijk: ‘Je probeert er wat van te maken.’ Wat hij graag doet? ‘Lezen, puzzelen en een beetje slap ouwehoeren.’ Dat laatste wordt door Jiskah beaamt. Sjoelen vindt meneer Hokke ook leuk.

‘Ik geef je een roosje’

Mevrouw Burgemeester woont ook in Siloam, op afdeling Maashaven. Als ze haar ogen open doet, ziet ze bij haar bed verzorgende Leonilde Monteiro met een roos. ‘Dat het me nog lukt om elke dag uit bed te gaan’, antwoordt ze op de vraag wat een fijne dag voor haar betekent. Met haar elektrische rolstoel doet ze graag zelf boodschappen. Ook neemt ze volop deel aan de activiteiten die in Siloam worden georganiseerd. Met de roos is ze blij. ‘Ik geef je een roosje, mijn roosje’, zingt ze.       

Ontbijtgroep

Beneden in het restaurant van Siloam zit ‘de ontbijtgroep’. Die is gestart sinds deze zomer een internationale groep vrijwilligers een week lang in Siloam aan de slag ging. Samen ontbijten beviel zo goed dat een aantal bewoners er een gewoonte van heeft gemaakt.

Op de vraag wat een zinvolle dag voor hen betekent, antwoordt mevrouw Kievit: ‘Dat Siloam iets organiseert waar we naartoe kunnen. Ik doe bijvoorbeeld mee aan de breiclub en het bloemschikken. Maar ik vind de weekenden saai.’ Dat laatste wordt door de anderen bevestigd. ‘Vooral de zondag’, zegt iemand. ‘Maar’, vervolgt mevrouw Kievit, ‘het ligt ook aan jezelf. Ik vraag vaak aan medebewoners op mijn afdeling: ga je mee? Maar sommigen zitten aan hun stoel vastgeplakt. Die kijken veel tv. Ik denk dat het komt door hun lichamelijke handicaps. Dan vinden ze het niet prettig om onder de mensen te komen.’

Naar de markthal

Mevrouw Appeldoorn gaat er sinds kort regelmatig op uit: ‘Eens in de veertien dagen ga ik een dagje op stap met een vrijwilligster. Een hele leuke, lieve meid. Vorige keer zijn we naar de markt geweest. Morgen gaan we naar de Markthal. Daar ben ik nog nooit geweest.’ Mevrouw Jaspers gaat graag naar de bingo. Ze zit vooraan, zegt ze, ook om mensen te kijken. Want dat is toch wel één van de leukste dingen die er zijn, vindt ook meneer Van de Steen. Voor hem is een dag fijn als hij naar winkelcentrum de Binnenban kan met zijn scootmobiel: ‘Een bakkie koffie erbij en dan mensen kijken. Ik kom altijd wel iemand tegen die ik ken, want ik kom uit Pernis.’

Muziek

Wat zou een dag nog meer fijn kunnen maken? Muziek, zegt de ontbijtgroep. In het restaurant van Siloam staan een orgel en een piano. ‘Laatst was er iemand die een half uurtje orgel speelde’, zegt mevrouw Kievit. ‘Dat is gewoon leuk. Het is huiselijk als er een beetje muziek is en er komen mensen op af.’

Ideeën

Met de rozenactie haalt Lelie zorggroep concrete ideeën op over wat cliënten fijn vinden om te doen. Met als doel die ook in de praktijk voor hen te verwezenlijken. Aan mantelzorgers is gevraagd om waar nodig mee te denken.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.