Oude diakonale taak in nieuwe omstandigheden

Zeker in hus - krant lezen

Oude diakonale taak in nieuwe omstandigheden

Met deze ambitie is door enkele inwoners van Zeist in 2013 het initiatief genomen om diakonaal geïnspireerde zorg en dienstverlening weer van nieuw elan te voorzien. Lelie zorggroep is hierbij betrokken als professionele zorgorganisatie met een breed zorg- en hulpaanbod.

Dr. R. Seldenrijk, voormalig directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging en inwoner van Zeist licht toe: “Kerken in Zeist kunnen inspelen op de grote huidige veranderingen in de samenleving. We kunnen namelijk weer meer voor elkaar gaan betekenen, zodat bijvoorbeeld mensen in hun eigen woonsituatie de nodige zorg en dienstverlening krijgen. Dat past bij de wens van ouderen en mensen met een beperking om zo veel mogelijk zelfstandig te blijven. Daarom wil de overheid dat familie, vrienden en vrijwilligers vrijwillig voor hen zorgen. Omdat niet iedereen dit zelf kan organiseren komen zo ook de kerken weer in beeld. Van oorsprong zijn diakonaat en zorg nauw aan elkaar verbonden. En daarom proberen wij de kerken in Zeist de komende periode te verbinden en te ondersteunen om hierin een nieuwe positie in te nemen”.

Van Voorden vult aan: “De christelijke levensvisie, gegrond in de Bijbel, functioneert steeds minder in zorg- en welzijnsorganisaties. Dit raakt aan een levenbeschermende benadering, aandacht, zorg en respect voor de zorgvrager als mens. Daarom hebben we vanuit onze visie op diakonaat en zorg/welzijn in Zeist ons initiatief uitgewerkt. Vanuit de zorgvrager zelf moet de zorg worden ingevuld. Dit gebeurt achtereenvolgens door de zorgvrager zelf, mantelzorgers, familie en vrijwilligers. Juist ook kerken kunnen hierin op hernieuwde wijze een belangrijke rol vervullen. En pas dan komen de verschillende professionele organisaties in beeld. Ook dit professionele aanbod willen we graag vormgeven op basis van de gedeelde christelijke inspiratie en daarbij kan en wil Lelie zorggroep ons helpen. In de eerste helft van 2015 hopen we bijvoorbeeld een minisymposium te organiseren en is een regionaal contactpunt in de maak met de Stichting als Kanker je raakt”.

Knuit, bestuurder van Lelie zorggroep geeft aan dat er plannen zijn om begin van het jaar een toegankelijk Lelie loket te openen aan de Voorheuvel nr. 69 in Zeist. “Zo is er een toegankelijke plaats waar zowel vraag als aanbod (professioneel en vrijwillig) kan samenkomen. Lelie zorggroep is een landelijke, christelijke zorgorganisatie met een breed zorgaanbod. Knuit benadrukt dat Lelie zorggroep werkt vanuit christelijke uitgangspunten; ieder mens is van waarde. Juist daarom is iedereen welkom ongeacht zijn of haar levensovertuiging.

Knuit: “Vanaf januari bieden wij ook in Zeist persoonlijke verzorging, verpleging, GGZ en kerkmaatschappelijk werk. In de loop van 2015 hopen we dit aanbod uit te breiden met huishoudelijke hulp, en andere vormen van dienstverlening. Hierbij willen we vanuit onze visie intensief met de Zeister kerken samenwerken. Want juist door samenwerking kunnen we zorgen dat mensen in Zeist op een prettige en goede manier zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Mooi is dat de gemeente Zeist de keuzevrijheid voor een identiteitsgebonden aanbod respecteert; dat biedt kansen. We zijn nu nog druk bezig met de voorbereidingen, maar in januari a.s. hopen we echt van start te gaan met de eerste concrete stappen; nadere informatie volgt!”.

Seldenrijk enthousiast: “In de nieuwe aanpak vanaf januari 2015 willen we met de kerken nadenken hoe zij op basis van de snel wijzigende omgeving hun verantwoordelijkheid weer kunnen invullen. Het vraagt om een goede afstemming om als kerken de handen passend ineen te slaan én opdat de zorg goed van onderaf wordt ingevuld. Zo wordt voorkomen dat zorgvragers tussen wal en schip vallen”.
Van Voorden: “In de komende maanden zullen we naast verdere contacten met de Diakonieën ook contacten gaan leggen met lokale christelijke zorg- en dienstverleningsorganisaties die onze visie delen, opdat we de krachten zo veel mogelijk kunnen bundelen”.

Het initiatief ‘Oude diakonale taak in nieuwe omstandigheden’ staat in een oerchristelijke traditie en heeft ook een diakonaal oog voor mensen van buiten de christelijke gemeente.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.