Slingedael voorbeeld voor pioniers korsakovzorg in Oekraïne

Slingedael voorbeeld voor pioniers korsakovzorg in Oekraïne

Slingedael voorbeeld voor pioniers korsakovzorg in Oekraïne

Korsakovcentrum Slingedael kreeg maandag bezoek van een groep hulpverleners en artsen uit Oekraïne. In hun afkickkliniek in Oekraïne komen zij veel alcoholproblematiek tegen. Het is de wens van eigenaar en arts Rostyslav Melnyk om uiteindelijk ook een korsakovkliniek te openen. Dat zou de eerste zijn in zijn land. Bij Slingedael deden zijn medewerkers, van arts tot verpleegkundige, alvast nuttige kennis op.

Zo leerden zij van psycholoog Erik Oudman over het belang van een aanpak waar meerdere behandelaren betrokken zijn en de zorg afstemmen. Van psycholoog tot fysiotherapeut. En dat duidelijk communiceren en structuur heel belangrijk zijn voor deze doelgroep. En dat personeel bewust geen uniform aantrekt, omdat het wonen in Slingedael zoveel mogelijk 'als thuis' moet aanvoelen. "Zelfs de arts niet?", vragen de bezoekers verbaasd? "Nee, ook de arts niet", zegt Oudman.

"Het is goed te zien hoe de Korsakovcliënten hier worden behandeld", zegt Melnyk. "Zodat wij zelf ook weten hoe te handelen als wij mensen met dit ziektebeeld krijgen. We weten nu dat er een heel programma bestaat om hen te helpen." De verschillen tussen de gezondheidszorg in Nederland en Oekraïne zijn helaas groot, blijkt tijdens het bezoek. Een verpleeghuis zoals Slingedael waar mensen met korsakov permanent kunnen worden opgenomen en behandeld, is echter nog ver weg in een land als Oekraïne.

Melnyk zette zijn afkickkliniek op, toen hij zag dat veel militairen tijdens de oorlog met Rusland na terugkeer van het front een alcoholprobleem kregen. "De lichamelijke wonden werden wel behandeld, maar er was geen zorg voor dit alcoholprobleem." Op dit moment telt zijn kliniek 25 bedden, maar zijn ambitie is om dit aantal sterk uit te breiden.

Het bezoek vond plaats in het kader van een samenwerking tussen Nederlandse en Oekraïense zorgaanbieders. Dat gebeurt vanuit het samenwerkingsverband Soft Tulip, waar Lelie zorggroep een van de leden van is.

De Oekraïense delegatie is onder de indruk van de zorg die in Slingedael wordt verleend. "Beter dan een voorbeeld dat we in de Verenigde Staten hebben gezien", zegt een delegatielid. "En de architectuur is ook mooi

Van het bezoek werd verslag gedaan in het Algemeen Dagblad en het Reformatorisch Dagblad.

Het artikel in het AD, kunt u hier lezen.

Het artikel in het RD kunt u hier lezen. 

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.