Tip 5 tegen eenzaamheid in het verpleeghuis

Tip 5 tegen eenzaamheid in het verpleeghuis

Tip 5 tegen eenzaamheid in het verpleeghuis

Deze week is de week tegen eenzaamheid. Ook onder bewoners van verpleeghuizen bestaat eenzaamheid. Maar daar kun je wat aan doen! Erik Oudman, psycholoog bij Lelie zorggroep deed onderzoek naar eenzaamheid onder bewoners van locatie Slingedael. Het onderzoek is gehouden onder cliënten met Korsakov, maar ook in de ouderenzorg zijn de uitkomsten herkenbaar. Met een aantal collega’s bedachten we vijf tips voor zorgverleners om eenzaamheid onder verpleeghuisbewoners tegen te gaan. Laat je inspireren in deze week tegen de eenzaamheid en deel de tips met andere medewerkers in de zorg!

Tip 5. Laat familie weten hoe belangrijk hun rol is

Hoe?

Niemand wil dat zijn of haar moeder eenzaam is. Uit het onderzoek van Erik Oudman blijkt eenzaamheid echter daadwerkelijk voor te komen. Als een naaste weet dat zijn of haar opa, oma, vader, moeder, tante, oom, vriend of vriendin eenzaam is en wat hij of zij daar aan kan doen, dan zal hij zich eerder inzettten om hier iets aan te doen. De sleutel zit vaak niet in de mantelzorger die wekelijks langs komt. Maar in de schil daaromheen die maar zelden komt. Het maakt echter een groot verschil in de ervaren eenzaamheid als een bewoner minder dan eens per maand, of eens per maand bezoek krijgt. Met een kleine inspanning, maak je dus al een groot verschil. En als je van dat bezoek ook een gezamenlijk geniet-moment maakt, snijdt het mes aan twee kanten.

Wat is het te verwachten effect?

Als de omgeving weet hoe eenvoudig zij bij kan dragen om de eenzaamheid van hun naaste te verminderen, wordt de drempel om op bezoek te komen kleiner.

Wat is er voor nodig?

Heldere communicatie naar de omgeving van de cliënt. Samen kunnen wij samen de ervaren eenzaamheid van onze bewoners tegengaan.

Dit was alweer de laatste tip tijdens deze week tegen de eenzaamheid. We hopen dat de tips inspiratie hebben gegeven en zorgmedewerkers en mantelzorgers zowel binnen als buiten Lelie zorggroep ermee aan de slag gaan!

 

X

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.