Weer perspectief voor gezinnen

Weer perspectief voor gezinnen

Weer perspectief voor gezinnen

APELDOORN Risicovol gedrag van kinderen en jongeren, veel opvoeders hebben er dagelijks mee te maken. Regelmatig wordt er gepleit voor een zogenaamde hardere aanpak bij dit gedrag; het risico van escalatie is hierbij echter groot. De opvoeder kan zich dergelijke situaties onmachtig voelen. De methodiek Geweldloos Verzet geeft concrete instructies hoe je als opvoeder kunt reageren op het ongewenstegedrag van het kind.

‘Foute’ vrienden en agressie
Jacoline Roos: “Onlangs is een deel van het team van Agathos Apeldoorn geschoold in de methodiek Geweldloos Verzet. Geweldloos Verzet is een methode die ingezet kan worden bij risicovol gedrag van kinderen en jongeren. Te denken valt aan schoolverzuim, ‘foute’ vrienden, agressie enzovoorts.”

Gericht op doen
Marleen Borst, ambulant hulpverlener bij Agathos, is enthousiast over de methode. “Het verschil met andere methodieken is dat deze methode sterk gericht is op het doen. De methode is breed toepasbaar, ook als er in het gezin sprake is van iemand met autisme, ADHD enz. Met name bij jongeren die moeite hebben met grenzen is Geweldloos Verzet bruikbaar. De methode richt zich op het handelen van ouders. Wat kan je als ouder doen, zodat dat je niet altijd toegeeft of in conflictsituaties belandt? Zo begeleidde ik bijvoorbeeld de ouders van een 15 jarige tiener.De ouders waren de grip kwijt; er waren veel ruzies en de tienerging compleet de eigen gang. Met de ouders heb ik besproken met welk gedrag ze aan de slag wilden. Dit hiep zowel de ouders als mij om de focus te houden”. Marleen merkt dat ouders vaak weer het contact met hun kind terugkrijgen. Zo ook bij deze tiener.

Grootste zorgen eerst aanpakken
Bij Geweldloos Verzet worden eerst de tweemeest zorgelijke gedragingen aangepakt. Marleen geeft aan dat ze merkt dat ander gedrag dat bij de start van de begeleiding als zorgelijk aangegeven werd, vaak ‘vanzelf’ verdwijnt, omdat opvoeders zich weer sterk voelen worden in hun opvoedersrol en weer de regie ervaren.“Sterk aan deze methode vind ik dat ouders het zelf gaan doen. De hulpverlener geeft instructies en heeft vooral een coachende rol. Stapsgewijs leren opvoeders nieuwe vaardigheden. Hierdoor kunnen ze ook nieuwe uitdagingen aangaan, ook als de hulpverlening gestopt is”.

Meer informatie over (het aanvragen van) begeleiding is hier te vinden.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.