Zorgbed in de wijk voorkomt onnodige ziekenhuisopname ouderen

Zorgbed in de wijk voorkomt onnodige ziekenhuisopname ouderen

Zorgbed in de wijk voorkomt onnodige ziekenhuisopname ouderen

Lelie zorggroep opende donderdag 7 december samen met andere zorgaanbieders in de Rotterdamse wijken Kralingen – Crooswijk Zorgbed in de wijk. In deze unieke samenwerking zijn zes plaatsen in verpleeghuis Pniël van Lelie zorggroep gereserveerd voor ouderen die tijdelijk niet thuis kunnen blijven. Door ruimte voor hen vrij te maken in het verpleeghuis in de buurt, kan onnodige ziekenhuisopname worden voorkomen.

Door de afbouw van verzorgingshuizen in Nederland, blijven ouderen steeds langer thuis wonen. Het gebeurt hierdoor vaker dat mensen vanwege plotselinge achteruitgang van henzelf of hun mantelzorger tijdelijk niet thuis kunnen verblijven. Huisartsen in Kralingen, Crooswijk en omgeving constateerden dat hun patiënten hierdoor te vaak onnodig in het ziekenhuis worden opgenomen.

Alternatief

Met het Zorgbed in de wijk, is een alternatief gecreëerd. In verpleeghuis Pniël zijn zes bedden gereserveerd voor de patiënten van huisartsen uit het gebied Kralingen, Crooswijk, Rubroek en De Esch. Met een voor hen ontwikkelde app kunnen de huisartsen hun patiënten eenvoudig aanmelden voor tijdelijk verblijf in een van deze bedden. De huisarts blijft betrokken bij de zorg en vanuit Pniël is er 24 uur verzorging en verpleging beschikbaar.

Doordat de patiënt nu dichter bij huis wordt opgenomen is bezoek gemakkelijker. Ook bestaat er minder risico op een langere ligduur vanwege complicaties die kunnen optreden tijdens een ziekenhuisverblijf. Voor de huisarts scheelt deze aanpak reis- en overlegtijd met het ziekenhuis. Ook zijn de maatschappelijke kosten van het Zorgbed in de wijk veel lager dan die van een bed in het ziekenhuis.

Partners Zorgbed in de wijk

Partners in het project Zorgbed in de wijk zijn: Huisartsen in het gebied Kralingen, Crooswijk e.o., Lelie zorggroep die de zorgbedden in locatie Pniël heeft gerealiseerd en de zorg tijdens het verblijf biedt, thuiszorg van Lelie zorggroep, Laurens en andere aanbieders, het sociale wijkteam, zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea en Zorgimpuls. De betrokken partijen onderzoeken of het Zorgbed in de wijk ook in andere delen van Rotterdam te realiseren is.

Meer informatie

Zie ook www.zorgbedindewijk.nl voor meer informatie voor patiënten.

Verwijzers vinden meer informatie op www.zorgbedindewijk.nl/verwijzers.  

Huisarts Hilde van Meer en Dorine Vogel (locatiemanager Pniël) knippen symbolisch het door leden van de seniorenraad omhooggehouden lint door als opening van het Zorgbed in de wijk in Pniël. Verschillende media waren aanwezig bij de opening, waaronder het AD Rotterdams Dagblad. Lees hier het verslag.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.