Help, ze vragen wat ik doe!

Help, ze vragen wat ik doe!

Help, ze vragen wat ik doe!

Als ik iemand spreek die ik nog niet zo goed ken, ben ik altijd een beetje bang voor de vraag: ‘‘Wat voor werk doe je?’’ Soms zou ik willen dat ik dan iets kon zeggen wat iedereen direct snapt. Verpleegkundige, bijvoorbeeld, of postbode. Maar als ik mijn beroep noem, krijg ik meestal vragende blikken. Want wat is nou eigenlijk een innovatieadviseur in de zorg? Vaak begin ik maar gelijk met wat uitleg geven. En het vreemde is: ik kan mijn werk het beste omschrijven door te vertellen wat het niet is.

Ik ben niet de hele dag bezig met robots en de nieuwste technologische snufjes. Dat komt zeker af en toe langs (lees bijvoorbeeld de blog over robot Alice die mijn collega Jantine heeft geschreven). Maar veel meer ben ik bezig met allerlei grote en kleine veranderingen die het voor mijn collega’s in de zorg en de bewoners van onze huizen hopelijk een beetje leuker of makkelijker maken. Zo komen bijvoorbeeld de laboratoriumuitslagen nu direct binnen in het elektronisch cliëntendossier; dat scheelt een boel mailen, printen en opslaan voor de artsen. En we zijn aan het kijken hoe we de samenwerking met vrijwilligers nog beter kunnen organiseren of hoe we zoveel mogelijk kunnen voorkomen dat bewoners ’s nachts vallen.

Ook ben ik niet degene die bedenkt met welke innovaties we bij Lelie zorggroep aan de slag gaan. Het gaat er helemaal niet om wat ik leuk of interessant vind. Het gaat erom wat onze medewerkers en bewoners nodig hebben. Daarom laat ik graag mijn computer op het hoofdkantoor achter om naar een locatie te gaan. Daar wonen de cliënten, daar werken de collega’s, daar gebeurt het!

Het is bovendien niet zo dat alleen een innovatieadviseur als ik de ouderenzorg toekomstbestendig kan maken. Soms krijg je dat idee als je de kranten leest of de minister hoort praten. Innovatie en technologie worden direct bovenaan het verlanglijstje gezet als we het hebben over vergrijzing, stijgende zorgkosten en personeelstekorten. En zeker, technologie kan absoluut helpen en we zullen het in de toekomst nog veel meer gaan gebruiken. Maar technologie alleen gaat de ouderenzorg niet redden. In de zorg gaat het om mensen, om aandacht, om relaties. Innovatie is niets anders dan een hulpmiddel om liefdevolle en waardevolle zorg mogelijk te maken, nu en in de toekomst.

En toch eindig ik vaak het gesprek over mijn werk met wat het wel is: als innovatieadviseur heb ik één van de mooiste banen die bestaan!

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!

Word jij de collega van Marit? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.