Innovatie: hoe kom ik er onderuit?

Innovatie: hoe kom ik er onderuit?

Innovatie: hoe kom ik er onderuit?

Een tijdje terug bezocht ik een bijeenkomst in een ziekenhuis in een van de werkgebieden van Lelie zorggroep. Het ziekenhuisbestuur had een bijeenkomst georganiseerd over e-health en hierbij de Secretaris Generaal van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) uitgenodigd als belangrijkste spreker over e-health en innovatie. Verder zaten er artsen in de zaal, de nieuw aangesteld innovatiemanager van het ziekenhuis en genodigden van andere (zorg)organisaties, zoals ik dus. Het bestuur wilde de zaal enthousiast maken over de toepassing van e-health en presenteerde waar het ziekenhuis zelf mee bezig was en ook waar het in de toekomst heen zou moeten. De zaal was enthousiast: dat zou natuurlijk prachtig zijn. Maar…! En daar gebeurde wat er zo vaak gebeurt: dat wil ik wel, maar.. En dan volgt er een argument waarom het tóch niet kan. Bijvoorbeeld: maar hoe zit het dan met de privacy? Maar hoe zit het dan mijn verantwoordelijkheid? Kan ik dan als zorgverlener aangeklaagd worden als het toch fout gaat? Maar.. maar… maar… De Secretaris Generaal was hier duidelijk over: alles kan. Een heleboel is er al. Nu moeten we het nog willen. Deze argumenten zijn er slechts om een excuus te hebben er niet aan te beginnen. Dit deed me denken aan een toepasselijke quote die ik laatst hoorde: “Iedereen zei: dat gaat niet. En toen kwam er iemand die dat niet wist, en die deed het gewoon.” Ik hoop dat er in de zorg veel mensen zijn die onwetend durven zijn en het gewoon gaan doen. Dan kan er ongetwijfeld een heleboel. Misschien met vallen en opstaan, maar dat geeft niet, als we maar voor ogen houden waar we naar toe willen. Ik sluit af met nog een quote van Steve Jobs, de oprichter van Apple. Hij zei: “degenen die gek genoeg zijn te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die het doen.” En daar heb ik niks meer aan toe te voegen.

*Wil jij de collega van Jantine worden? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

*Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.