Langzame koffie

Langzame koffie

Langzame koffie

Mevrouw van Dommelen*  is heel blij als ze mij weer ziet. Mevrouw woont op de gesloten afdeling en wil daar  het liefst zo ver mogelijk vandaan zijn. “U komt als geroepen” zegt mevrouw als ze mij ziet, en ze steekt beide armen omhoog. “Het is hier gewoon een gevangenis, ik mag er niet vanaf. Ze denken dat ik dan wegloop en niet meer weet hoe ik terug moet komen. Wat een onzin! Ik moet het maar een keer aan de politie vertellen,” moppert mevrouw verder.

Ja, denk ik bij mijzelf, ik moet er niet aan denken dat het mij zou overkomen.Het lijkt mij verschrikkelijk. Ik ben zelf ook het liefste buiten. Ik haal de rolstoel op en ga met mevrouw naar buiten. Mevrouw heeft haar mooiste jas met bontkraag aan. Als een echte dame  zit ze in haar rijtuig.  Mevrouw is helemaal uitgelaten en benoemt wat ze ziet: “Kijk daar, wat een mooie bloem! Oh, wat zijn de bomen prachtig groen! Zie die zwarte vogel!”  In het park langs de Oude Maas laten heel wat baasjes hun hond  uit. Natuurlijk wil mevrouw van Dommelen de kwispelende viervoeters  allemaal aanraken en een praatje met de baasjes maken. Mevrouw is helemaal in haar element.

Terug bij het verpleeghuis drinken we samen in het zonnetje  nog een kopje koffie en mevrouw van Dommelen vertelt verhalen over haar jeugdtijd. Heel langzaam drinkt ze de koffie. Dan zegt ze opeens: “Ik drink de koffie extra langzaam, zodat we heel lang buiten kunnen zitten.” Ondeugend kijkt ze mij ondertussen aan. Ik glimlach. Ik kan haar toch geen ongelijk geven?  Na geruime tijd breng ik haar weer terug naar de afdeling. “U heeft mij een hele mooie middag gegeven, ” zegt mevrouw van Dommelen  en ik krijg een dikke  smakkerd op mijn wang.

Wat een wandeling en langzame koffie niet kan doen.

 

*dit is niet haar echte naam

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook zal er regelmatig een gastblog geplaatst worden. Elke woensdag iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers.

Reacties

29-08-2018 om 13:06

Mooi werk Egbert,ik heb zelf jaren in Waelestein gewerkt.

29-08-2018 om 18:59

Het zijn de kleine dingen die het doen. Prachtig om te lezen. Mail

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.