Leren is innoveren, innoveren is leren

Leren is innoveren, innoveren is leren

Leren is innoveren, innoveren is leren

Regen, wind, vallende blaadjes, vroeg donker, kruidnoten en de oliebollenkraam die alweer in het winkelcentrum staat. Het is volop herfst buiten. De zomer lijkt alweer compleet vergeten. Wat gaan die maanden altijd ontzettend snel. Als het eenmaal september is lijkt de kerst dichterbij dan de zomer. Vanaf de eerste week van september begint op kantoor ook de drukte weer. De mailbox stroomt vol en het ene na het andere project start. Voor het nieuwe jaar moet het allemaal weer rond zijn: de begroting, de jaarplannen, de contracten met de financiers, de scholingen die nog gegeven zouden worden, het project dat dit jaar afgerond zou moeten zijn. Een soms vermoeiende maar wel heel leuke tijd van het jaar. Er gebeurt een hoop en de tijd vliegt om.

Ook de scholen zijn in september weer begonnen en dat betekent dat er in september weer volop gestart wordt met leren en ontwikkelen. Binnen de organisatie worden er collega’s opgeleid tot bijvoorbeeld casemanager, (wijk)verpleegkundige, verzorgende of EVVer (eerst verantwoordelijke verpleegkundige/verzorgende). Een mooie kans om door te groeien voor deze collega’s en een mooie kans voor de organisatie om nieuwe inzichten op te doen. Een onderdeel van de opleiding is namelijk het schrijven van een verbetervoorstel of advies voor de organisatie, oftewel: innovatie! Heel leuk dus om mee te denken met deze collega’s over een onderwerp en te zien dat zij actief en concreet aan de slag gaan met het verbeteren van de zorg. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan betere hygiëne, medicatieveiligheid, rapporteren, overdracht, samenwerking in de wijk of met mantelzorgers. Allemaal actuele onderwerpen die impact hebben en waarvan we als organisatie weer veel leren.

Daarnaast lopen er verschillende onderzoeken vanuit de Christelijke hogescholen waarmee we als Lelie zorggroep een goede relatie hebben opgebouwd. Zo zijn er leerteams actief van verpleegkunde studenten die stage lopen en onderzoek doen in verschillende teams. En zijn er twee groepjes studenten die momenteel onderzoek doen naar e-health. Het ene groepje test een robotje (Tessa)  bij cliënten in Rotterdam. Het andere groepje doet een onderzoek naar hoe cliënten en zorgmedewerkers in onze teams in Kampen denken over de inzet van technologie in de thuiszorg. Wat gaat dit ons weer veel nieuwe inzichten opleveren!

Ook hebben we op de afdeling waar ik werk als innovatieadviseur (de afdeling zorgverkoop) vanaf september twee stagiaires. Een stagiaire van de opleiding toegepaste gerontologie loopt stage bij mijn collega innovatieadviseur voor de verpleeghuizen. En bij mij loopt er een stagiaire mee van de opleiding gezondheidszorgtechnologie. Wat een enthousiasme zie je bij deze stagiaires! En wat een leuke nieuwe inzichten brengen zij mee.

Innoveren heeft dus alles te maken met leren en ontwikkelen, het is er onlosmakelijk mee verbonden. Als je leert innoveer je, en als je innoveert leer je. En dat blijven we doen! Niet alleen als persoon maar juist ook als team, als organisatie. Samen komen we weer een stapje verder en maken we de zorg een stukje mooier.

 

*Wil jij, net als Jantine ook innoveren, ontwikkelen en leren? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

*Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.