Plan Do Check Act

Plan Do Check Act

Plan Do Check Act

Als je werkt in de zorg krijg je dagelijks met allerlei verschillende werkmethoden te maken. Een daarvan is de PDCA cyclus. Deze komt op alle vlakken in de zorg voor. Of je nu voor facilitair werkt, in de huishouding, de keuken of op de zorgvloer. PDCA cyclus is overal toepasbaar.

Wat is nu een PDCA cyclus en waarom is deze zo belangrijk? (En waarom zijn we [ik] er af en toe ook allergisch voor?)

P              Plan

D             Do [plan uitwerken]

C             Check [evalueren en bijstellen]

A             Act [opvolging geven aan je evaluatie en bijstelling]

 

En dan weer terug naar de P om de cyclus vast te blijven houden.
En dan bedenk je iedere dag moet ik dit weer doen. PDCA, PDCA, PDCA, je zou er wat van krijgen.

Eigenlijk maken we ons druk om niks. We doen de hele dag niet anders dan PDCA, alleen hebben we het niet in de gaten. Je staat op maakt je ontbijt…smaakt dit ontbijt ….ja ik neem het morgen weer…nee ik neem morgen wat anders….naar de winkel en in de ochtend begint het weer opnieuw. Smaakt dit ontbijt?

Een avond uit…..wat doe ik aan? Je maak je keuze en trekt je outfit aan…was de avond geslaagd? Is een mini rok handig met bowlen? Nee dus de volgende bowlingavond trek je iets anders aan.
En dan begint het weer opnieuw…was dit de goede outfit?

Zo gaat het in ons dagelijks werk ook. Alleen vinden we het dan ineens soms lastig. Want als de PDCA niet klopt dan zou de inspectie of de auditor wel eens kunnen zeggen dat ons werk niet inzichtelijk genoeg is en de resultaten niet duidelijk verwoord. Dan voelen we ineens de druk van het moeten.

Maar toch zorgt ook in je werk de PDCA ervoor dat je weet waar je mee bezig bent, wat je hebt afgerond of wat je moet herzien. Als we [ik] de PDCA nu eens gaan zien als iets gewoons. Zonder druk te voelen maar gewoon omdat we dan inzichtelijk maken hoe we bezig zijn en sterker nog, je maakt het is ook erg fijn voor degene die jouw dienst overneemt. Die persoon kan in een oog opslag zien waar hij/zij mee verder kan. Zo kunnen we 24 uur 7 dagen lang zeker weten dat we kwalitatief en voor de ander inzichtelijke goede zorg bieden.

Mogelijk lezen jullie mijn blog en denken: dit doen wij al. Ik vraag je toch om jouw manier van werken met de PDCA cyclus eens onder de loep te nemen. Is het echt zo dat de PDCA verweven is in jouw manier van werken? Rapporteer je bijvoorbeeld dagelijks? Zodat de zorg verzekeraar inzicht heeft in de zorg die je biedt? Stel je dagelijks waar nodig de zorgvraag bij? Vraag je aan je cliënt/bewoner hoe hij deze zorg ervaart. En bedenk je dan hoe het anders kan of ben je in je hoofd alweer op weg naar je volgende zorgvrager?

Als je in de huishouding werkt, kijk je dan nog even achterom naar het resultaat? Vraag je je cliënt of hij tevreden is? Of is klaar klaar?

Op deze manier kunnen we de gehele organisatie door.

Ik weet ook dat een aantal mensen zullen lachen bij het lezen van dit blog. Mensen die mij kennen weten het. Want eerlijk is eerlijk, Ingrid en de PDCA zijn niet altijd even goede vrienden.
Ik ga mijn leven omtrent de PDCA verbeteren en mijn collega’s daarin ondersteunen zodat ook zij de PDCA als iets gewoons gaan zien.

Coby van Golden dit blog is voor jou. Dank je wel voor vier leerzame, gezellige, pittige, emotionele, lachwekkende, interessante, gekke jaren. Ik ben trots dat ik kan zeggen het staartje van jouw werkleven nog met je te hebben samengewerkt. We hebben met elkaar bergen verzet in Atrium.

Je bent een Topper.

 

*Coby van Golden neem vandaag afscheid in Atrium na vele mooie jaren. Ingrid werkte nauw met haar samen en draagt dit blog aan haar op.

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!

Onze bloggers gaan met respect om met onze cliënten en collega’s en zullen geen namen noemen of concreet herleidbare situaties beschrijven.
Lees hier meer over onze bloggers.

Word jij de collega van Ingrid? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

 

 

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.