Structuur in je leven

Structuur in je leven

Structuur in je leven

In ons dagelijks leven zorgen we allemaal op de één of andere manier voor structuur. We houden een agenda bij, gebruiken een gezinsplanner of hebben lijstjes met dingen die we nog moeten doen. Daarbij is de één gebaat bij veel structuur en overzicht en kan de ander meer onverwachte dingen en ‘chaos’ aan. Bij onze cliënten is dat dan ook regelmatig een doel. Structuur in de dag aanbrengen en houden. Structuur aanbrengen in het doen van het huishouden. Of het doen van activiteiten duidelijk en overzichtelijk maken.

Paula is een vrouw die zelfstandig woont en een baan heeft. Ze heeft een licht verstandelijke beperking, waardoor ze het moeilijk vindt om overzicht te houden, onder andere over huishoudelijke taken. Sinds een aantal jaar gebruikt ze een lijst waarop de wekelijkse taken staan en die ze elke week netjes afvinkt. Er is ook een lijst voor extra klussen en het is altijd fijn voor haar als ze kan vertellen dat er weer één of meer van die klussen gedaan zijn. 

Als je last hebt van een depressie of andere psychische belemmeringen hebt, kan het moeilijk zijn om te beginnen aan de dag en dingen op te pakken. Mark heeft helaas last van terugkerende depressies. Door omstandigheden heeft hij momenteel geen werk en dan is het voor hem verleidelijk om maar op bed te blijven. Doordat wij ’s morgens al vroeg langskomen, wordt hij gestimuleerd om op tijd uit bed te zijn en zich klaar te maken voor de dag. Elke week maakt Mark nu een planning van een aantal activiteiten per dag: een boodschap doen, de kamer zuigen, eten koken en een bezoek aan een vriend of familielid. Tijdens de begeleiding evalueren we hoe het gegaan is en hoe hij de volgende week gaat inplannen.

Ook voor kinderen is structuur belangrijk. De woorden Rust, Reinheid en Regelmaat worden niet voor niets al tijden aanbevolen voor gezinnen. Voor sommige kinderen is structuur extra belangrijk. Kinderen met autisme of ADHD hebben veel prikkels te verwerken en hebben baat bij overzicht en duidelijkheid. Het helpt dan om dingen zichtbaar te maken.

Jordy vindt het elke morgen weer lastig om zich aan te kleden en zich klaar te maken voor school. Hij is snel afgeleid en is dan aan het spelen terwijl zijn moeder wil dat hij zich gaat aankleden. Met een aantal pictogrammen is het voor Jordy zichtbaar wat hij moet doen om zich aan te kleden: eerst je broek, dan je shirt, dan je sokken, daarna ga je brood eten, en dan komt de taxi je halen. Sinds Jordy heeft gemerkt dat het wel handig is, die picto’s, ‘bestelt’ hij ze persoonlijk bij mij. ‘Belia, ik heb nog geen picto van zwemmen, wil je die maken? O ja, en ik heb er ook nog één nodig voor judo.’ Heel leuk om te zien dat het werkt.

Zelf houd ik ook van structuur en overzicht. Dus ik kan me wel vinden in lijstjes en plaatjes. Wat ik  nog weleens zou willen leren, is: tegen chaos kunnen. Zoals een bende op je bureau of in je kamer hebben, en dan nog kunnen vinden wat je zoekt. Of van alles tegelijk kunnen doen.
Maar zo lang daar nog geen lijstjes voor gevonden zijn, wacht ik daar nog even mee…

Behoefte aan een gezinsplanner? Agathos presenteerde in de week van de opvoeding een gezinsplanner voor 2020 en deelde die uit aan cliënten die opvoedondersteuning krijgen. Wil je ook zo'n gezinsplanner? Klik dan hier.

*Onze bloggers gaan met respect om met onze cliënten en collega’s. Alles wat in bovenstaande tekst is opgeschreven is zo veranderd, dat niemand erin te herkennen is. En de namen van de cliënten zijn in het echt anders.

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers. 

Word jij de collega van Belia? Kijk op werkenbijleliezorggroep.nl voor onze vacatures.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.