Uiterlijk vertoon

Uiterlijk vertoon

Uiterlijk vertoon

Als bewoner in een instelling ben je soms aan de spreekwoordelijke goden overgeleverd.
Dat is een hele negatieve openingszin.
Ga ik uitleggen.
Als je inde ochtend opstaat om naar je werk te gaan of je bent vrij en je maakt je, na uitgeslapen te zijn, op voor een gezellige middag…
Wat is dan je ritueel?
In ieder geval bedenk je wat je aan wilt trekken, doe je je haar op een manier die jouw persoonlijkheid benadrukt, kies je misschien je favoriete geurtje en vergeet je je deodorant niet.
Je bent dus bewust bezig met je uiterlijke vertoon. Je gaat immers naar je werk of bent op weg naar die gezellige middag.

Als bewoner in een instelling is het iedere dag een verrassing wie je die dag komt ondersteunen met de ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen). Heeft diegene misschien haast vandaag en heeft hij/zij jouw persoonlijkheid eigenlijk wel in het vizier? Dat is iedere dag afwachten. Hoe belangrijk is uiterlijk vertoon voor onze zorgvragers op hoge leeftijd? Hebben we enig idee?

De woonbegeleiders van Atrium en overige collega’s organiseerden daarom een echte ‘beauty middag’ met alles erop en eraan. Make-up, nagellak, veel haarlak en krultangen.
De insteek was: ‘We zien wel wie er komt.’
Nou, de dames kwamen handen te kort! Het Trefpunt (de gezamenlijke zaal in Atrium) zat vol!
Er werd genoten en gewoon ronduit geflirt. Complimenten naar elkaar toe en een opperbeste sfeer. Er werden fotosessies gehouden, de bewoners waren zichtbaar ontspannen en vrolijk. Wat een beetje lipgloss en persoonlijke aandacht al niet teweeg kan brengen!

Ik weet dat we het als zorgmedewerkers super druk hebben om dagelijks de zorg rond te krijgen. En dat we in de waan van de dag soms denken in de taken die we moeten doen. En dat is ook logisch.
Maar ik vraag je om eens bewust naar je bewoner te kijken. Wie heb je voor je? Wat is zijn of haar lievelingskleur? Favoriete blouse of overhemd?

Ik moet ook bekennen dat ik soms denk in gemak. Bijvoorbeeld een bewoner die rolstoel zit. Ik vind een joggingbroek dan wel een comfortabel keuze. Maar misschien heeft diegene wel een enorme hekel aan een joggingbroek. Een bewoonster met lang haar doen we steevast na het douchen in een vlecht. Vindt mevrouw dat eigenlijk wel mooi? “ Ohhhh meneer Huisman, wat is uw haar weer lang, u moet naar de kapper!” Ehh… misschien spaart meneer wel zijn haar omdat hij dat mooi vindt.

Is het zo dat als je in een instelling woont, je uiterlijk vertoon er minder toe doet? Dat je kleding en uiterlijk gebaseerd moeten zijn op functionaliteit en gemak? Ik vind van niet.

Aankomende vrijdag gaat een groot aantal van onze bewoners in Atrium mee met een busreis naar de Kinderdijk.
Vorige week trof ik een aantal dames die meegaan in het Trefpunt. Ik hoorde hen tegen elkaar zeggen: “dat moet je aan haar vragen”, kijkend naar mij.

‘Wat willen jullie aan mij vragen?’

“Of die andere zusters er vrijdag zijn om ons weer mooi te maken.”

Ik bedoel maar.

 

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.