Agathos verzorgsters als vrijwilligers de wijk in

Zeker in hus - krant lezen

Agathos verzorgsters als vrijwilligers de wijk in

VEENENDAAL – Agathos Thuiszorg zeemt bij enkele van haar cliënten in Veenendaal de buitenramen.  De actie staat in het teken van Nederland Doet. Met deze actie geeft de christelijke thuiszorgorganisatie  een statement af.  ,,We hopen dat door deze actie vrijwilligers zich zullen melden om sommige van onze cliënten te helpen bij hand- en span diensten, bijvoorbeeld het zemen van ramen”, aldus Agathos teammanager Hulp bij Huishouding, Dicky van de Haar.

Veel mensen hebben behoefte aan contact en praktische ondersteuning in het huishouden. Meestal gaat het daarbij om ouderen. Voor wie hiervoor niet terug kan vallen op zijn eigen netwerk is er de thuiszorg. Door bezuinigingen is er steeds minder tijd beschikbaar voor de hulp in de huishouding en kunnen de medewerkers niet meer alle werkzaamheden uitvoeren. Ook komen ze vaak tijd te kort voor een stukje extra persoonlijk contact.

Niets mis mee
Hierdoor blijven er werkzaamheden liggen. Het zemen van buitenramen is zo’n klusje die er dan er bij inschiet. Hoewel de cliënten daar nu zelf voor moeten zorgen, kunnen  sommigen dat niet meer. ,,Dat betekent dus dat ze afhankelijk worden van anderen, zoals bijvoorbeeld kinderen of de buurman. Op zichzelf  is hier natuurlijk niets mis mee. Toch komen wij dagelijks ook mensen tegen die niet of nauwelijks een netwerkje hebben waarop zij een beroep kunnen doen. Voor hen springen we als Thuishulporganisatie in de bres.’’

Dat de actie van Agathos Thuiszorg een schot in de roos is, bewijst het verhaal van mevrouw Hooiveld (werkelijke naam bij de redactie bekend). De vrouw lijdt aan een spierziekte. Ze kan  zichzelf redelijk thuis redden ,,mede dankzij de thuishulp en de verpleging die wij dagelijks bieden’’, aldus een medewerker van Agathos.
De man van mevrouw Hooiveld is overleden. Kinderen hebben ze niet gekregen. De vrouw heeft geen middelen om een glazenwasser te kunnen betalen. Het sociale netwerk rondom deze cliënte is beperkt omdat ze aan huis gekluisterd is.  ,,Voor haar en anderen in een soortgelijke situatie, zou het echt een uitkomst zijn als er zo nu en dan een vrijwilliger bij haar langskomt die bijvoorbeeld haar ramen zeemt. Vergis je niet, het enige contact tussen haar en de buitenwereld is het raam in de voorkamer. ,,Snap je, ook die schone ramen doen er echt toe.’’

Vrijwilligers
Afgelopen vrijdag besloten vier medewerkers van Agathos Thuishulp in hun vrije tijd een ochtendje ramen te gaan zemen bij diverse  cliënten.  ,,Enerzijds komen we zo onze cliënten tegemoet, anderzijds proberen wij hiermee vrijwilligers te prikkelen af en toe emmer en zeem ter hand te nemen. Een kleine moeite  met als effect enorm dankbaarheid van mensen die het echt niet meer zelf kunnen’’, verzekert de teammanager.   

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.