Column Gert-Jan Segers

Column Gert-Jan Segers

Column Gert-Jan Segers

 

Column

Wanneer is zorg waardevol? Op deze plaats schrijft een externe columnist over zijn/haar persoonlijke ervaringen met zorg. Deze keer: Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer.

 

Liefde heeft lief

Het was bij ons thuis, in een kamertje aan de Douwe Kalmaleane in Leeuwarden, dat de moeder van mijn moeder een herseninfarct kreeg. Van de statige dame die ik kende, leek weinig meer over. Soms moest ik samen met mijn moeder mijn oma op een stoel helpen waarop ze kon plassen. Dat had iets ontluisterends. En toch is er geen moment geweest waarop ik dichterbij mijn lieve, gelovige oma ben gekomen dan toen en daar.

Oud worden is een zegen, maar het vooruitzicht van de dood kan beklemmend zijn. De laatste jaren pleiten verschillende partijen voor wat zij noemen ‘waardig sterven’, als tegenhanger van wat kennelijk ‘onwaardig’ zou zijn. Ik denk dat die ‘onwaardigheid’ in the eye of the beholder is. Iemand met dementie is zich van geen onwaardigheid bewust, maar de angst dat anderen zo naar je gaan kijken wanneer je ouder wordt, kan het gevoel van onwaardigheid bij voorbaat geven.

Ik wil dat we genadig blijven kijken naar ouderen in hun zwakheid en werk maken van wat we ‘waardig ouder worden’ zijn gaan noemen. Dat betekent: zij aan zij staan met alle zorgverleners die zien waar ouderdom ook eenzaamheid met zich meebrengt. Mantelzorg stimuleren door het opzetten van een mantelzorgfonds. Werk maken van advance care planning. Niet investeren in stervensbegeleiders, maar in levensbegeleiders.

Mijn oma is me nooit minder dierbaar, of minder ‘waardig’ geworden, omdat ze aan het eind niet meer wist wie ik was. Liefde heeft lief. Liefde zorgt. Ook als die ander denkt dat hij of zij die liefde onwaardig is.

Gert-Jan Segers
ChristenUnie

Deze column schreef Gert-Jan Segers voor het Lelie magazine dat in juni 2017 verscheen.
Klik hier om door dit Lelie magazine te bladeren.
Klik hier om het meest recente Lelie magazine gratis aan te vragen.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.