Droom in vervulling met Steunpunt Welzijn Kralingen-Crooswijk

Droom in vervulling met Steunpunt Welzijn Kralingen-Crooswijk

Droom in vervulling met Steunpunt Welzijn Kralingen-Crooswijk

Zorgverleners kunnen hun cliënten met een gerust hart naar huis laten gaan, dankzij de extra ondersteuning van het Steunpunt Welzijn Kralingen-Crooswijk. Initiator Margit Kleiker van Lelie zorggroep vertelt over een droom die in vervulling gaat.

Hoe ben je bij het idee voor een Steunpunt Welzijn gekomen?

“Het begon toen een vrouw die in Pniël gerevalideerd had, huilend aan een vrijwilliger vroeg: ‘kun je niet met me mee naar huis? Ik weet niet of ik het thuis wel red en ik heb niemand.’ Dat zette me aan het denken. Hoe fijn zou het zijn wanneer je als zorgverlener een punt hebt waar je terecht kunt met welzijnsvragen, zodat je cliënten niet met angst in je hart naar huis hoeft te sturen.”

Komt dat vaak voor?

“Dat gebeurt regelmatig ja. Neem bijvoorbeeld de revalidatie-afdeling van Pniël. Als de revalidatie is afgelopen, gaan mensen weer naar huis. Maar dan moeten zij opeens wel met hun beperking leren leven. Een mevrouw deed bijvoorbeeld eerst altijd haar boodschappen op de fiets, maar fietsen kan ze nu niet meer? Hoe moet het dan met de boodschappen? Het was mijn droom om één centraal punt voor de wijk te realiseren waar dit soort vragen samenkomen.”

Hoe werkt het steunpunt?

“Het is echt super dat het Steunpunt Welzijn Kralingen-Crooswijk er nu is. En dat er zoveel partijen uit Rotterdam aan meedoen. Denk aan Dock, de Vrijwilligers winkel, Middin, Aafje en wijzelf als Lelie zorggroep. Samen  hebben we dit steunpunt ontwikkeld. En alle verwijzers kunnen hier terecht en krijgen ook echt een terugkoppeling van de hulp die vanuit het steunpunt wordt geboden. Ook bewoners van de wijk kunnen op eigen initiatief aankloppen bij het steunpunt voor hulp.”

Wat voor hulp wordt geboden?

“Van alles. Denk aan maaltijdservice, boodschappendienst, computerlessen, creatieve activiteiten waar iemand aan deel kan nemen of hulp bij schulden. Net wat iemand nodig heeft. Op deze manier voorkomen we ook dat mensen van de ene zorg in de andere vallen. Wat mooi is om te zien, is dat steeds meer samenwerkingspartners in de wijk zich melden om betrokken te zijn bij de uitvoering van de vragen.”

Droom gerealiseerd?

“Nu het steunpunt er is, is het natuurlijk belangrijk dat verwijzers zoals ziekenhuizen, huisartsen en wijzelf het ook weten te vinden en gaan gebruiken. Elke keer als ik het idee uitleg, zie ik mensen knikken en zeggen: dat hadden we nu precies nodig! Uiteindelijk zou ik het mooi vinden als dit in heel Rotterdam gebruikt gaat worden.”

Klik hier om de folder van het steunpunt te downloaden.

 

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.