Lintje voor Lies van der Kraan voor vijftig jaar werk in de zorg

Lintje voor Lies van der Kraan voor vijftig jaar werk in de zorg

Lintje voor Lies van der Kraan voor vijftig jaar werk in de zorg

Volkomen onverwacht kreeg collega Lies van der Kraan donderdag een telefoontje van de Rotterdamse wethouder Bokhoven. Vanwege het coronavirus was er nu nog geen ruimte voor ceremonieel vertoon, maar Lies kreeg te horen dat zij lid wordt in de Orde van Oranje Nassau. Al vijftig jaar werkt zij in de zorg, waarvan 45 jaar bij onze locatie De Burcht. Vijfentwintig jaar was ze lid van de Ondernemingsraad én ze besteedde ook vele vrij uurtjes aan de personeelsvereniging.

“Ik heb het altijd heel normaal gevonden”, reageerde Lies bescheiden. “Nou zo normaal is het niet, anders was u niet voorgedragen voor een lintje”, antwoordde de wethouder.

Op voordracht van haar man Dick, de Ondernemingsraad en de Raad van Bestuur van Lelie zorggroep ontving Lies deze bijzondere onderscheiding. “Het moet nog een beetje landen”, zegt Lies. “Natuurlijk doe je het niet voor een lintje, maar gewoon omdat het mooi werk is.”

Hoe het begon

Al op haar zestiende ging Lies aan de slag als helpende in Rusthuis De Schutse in haar toenmalige woonplaats Coevorden. “Ik wilde eigenlijk doorleren op de kweekschool, maar daar was helaas geen geld voor. Het werk paste bij me en ik heb nooit behoefte gehad ander werk te zoeken.” Op negentienjarige leeftijd ging ze aan de slag in Rotterdam in verpleeghuis De Burcht. In Rotterdam had ze haar man Dick leren kennen. Vijfenveertig jaar later is ze nog altijd actief in De Burcht.

Wat trekt Lies zo in de zorg? “Ik heb me er altijd prettig bij gevoeld. Lachen en huilen met de mensen, een arm om iemand heen die dat nodig heeft, naast de mensen staan. Mensen het gevoel kunnen geven dat je er voor hen bent, zonder te betuttelen, want daar ben ik niet van.”

Ondernemingsraad

Lies vervulde daarnaast verschillende nevenfuncties van de Ondernemingsraad tot de personeelsvereniging en momenteel is ze vertrouwenspersoon. “Ik werd lid van de OR omdat ik mijn verantwoordelijkheid wilde nemen en eigenlijk ook wel omdat ik nieuwsgierig ben hoe het allemaal werkt in zo’n organisatie.” In die 25 jaar heeft ze meegemaakt dat De Burcht onderdeel werd van Zorggroep Rijnmond en later Lelie zorggroep. Aan al die collega’s van Lelie zorggroep wil ze nu haar lintje opdragen. “Ik heb veel aan hen te danken. En zeker in deze tijden van het coronavirus wil ik extra mijn waardering naar hen uitspreken.”

Wat wil ze meegeven aan al die collega’s? “Geloof in jezelf. En besef dat je naaste net zo belangrijk is als jezelf. Doe je werk met humor. En besef dat je het samen doet met alle disciplines. We hebben elkaar allemaal nodig, van de schoonmaak tot de zorg. En is er iets waar je mee zit, loop er niet van weg, maar maak het bespreekbaar. Dat leer je ook door de jaren heen. Toen ik 21 was, was ik ook nog niet zo assertief als nu.”

Over iets meer dan een half jaar hoopt Lies met pensioen te gaan. Zien we haar terug als vrijwilliger? “Ik vind het leuk om nog eens te helpen als vrijwilliger, maar wil ook van mijn vrijheid gaan genieten. Dus liefst niet in een vast rooster, want dat heb ik nu vijftig jaar gedaan. Wie weet ga ik nu juist wel iets met kinderen doen. Voorlezen op scholen of zo. Kan ik eindelijk nog iets doen met die droom van de kweekschool.”

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.