Taboe op hulpvragen bij relatieproblemen

Taboe op hulpvragen bij relatieproblemen

Taboe op hulpvragen bij relatieproblemen

Onderzoeker Esther Kluwer van de Universiteit Utrecht constateert in haar onderzoek dat stellen met relatieproblemen te weinig en te laat hulp inroepen. Veel mensen ervaren een stigma. Vooral mannen hebben daar moeite mee.

Ronde tafelgesprek Tweede Kamer

Op 11 maart vond een rondetafelgesprek plaats in de Tweede Kamer met het onderwerp: Hulp aan partnerrelaties in GGZ en jeugdzorg. Uit het onderzoek van Kluwer blijkt tevens dat de kosten van relatietherapie ook een drempel vormen om aan hulpverlening te beginnen. Behandeling van relatieproblemen waarbij geen sprake is van een psychiatrische diagnose bij één of beide partners valt sinds 2013 niet meer onder de verzekerde zorg uit het basispakket. Wel zijn er zorgverzekeraars, zoals Pro Life, die de vergoeding van relatietherapie hebben opgenomen in een aanvullend pakket.

Het belang van hechte relaties

‘Praat met elkaar over je relatie, ga het gesprek er samen over aan. Zo leer je, ook als het goed gaat, te praten over relaties en de manier waarop je met elkaar omgaat’ is het advies van relatietherapeut Peter Verboom. Volgens Verboom is hechting de kern van alle relaties die er echt toe doen. En dat geldt in het bijzonder voor huwelijks- en partnerrelaties. “Gezonde relaties zijn een belangrijke basis voor hechte gezinnen. Zeker als je samen kinderen hebt wil je hen ook zoveel mogelijk stabiliteit bieden. Mensen met gezonde partnerrelaties zijn succesvoller, gezonder en zelfverzekerder. Daar profiteren hun kinderen weer van.”

Lees ook: EFT programma ‘Houd me Vast’ van start.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.