‘We lachen veel samen’

‘We lachen veel samen’

‘We lachen veel samen’

“Sinds ik in de Regenboog verblijf, ben ik eigenlijk alleen maar opgeknapt,” vertelt Kees Middendorp. “En aangekomen! Een kilo per week toch?”, vult vrijwilliger Marti Herrera (56) lachend aan. Kees (65) heeft kanker aan zijn dikke darm en kreeg van zijn arts bericht dat hij niet lang meer te leven heeft. Zeven weken bracht hij door in verpleeghuis Pniël, inmiddels verblijft hij zeven weken in hospice de Regenboog. “Mijn levensverwachting was 2 à 3 maanden, die zijn inmiddels al verstreken.”

Kees en Marti zitten aan tafel in de tuin van de Regenboog. Het is een prachtige, warme dag en de lunch is net voorbij als Marti begint te vertellen. “Ik weet nog goed toen ik je voor het eerst ontmoette, Kees. We zaten aan tafel en we begonnen wat te praten. Een van de eerste dingen waar we het over hadden, was kleding. Je zei: ‘ik heb een vest en deze kan niet meer dicht!’” Kees vult aan: “Ik heb alles nieuw moeten kopen! Niet alleen door het eten hier, maar ook door de fijne sfeer ben ik opgeknapt.”

In hospice de Regenboog staat persoonlijke aandacht, respect, kwaliteit van leven en huiselijkheid centraal en dat merk je aan alles. De band tussen Marti en Kees is goed en niet alleen tussen hen twee. Kees vertelt uitgebreid over alle vrijwilligers en medewerkers die zorgzaam en attent zijn. “Het bijzondere - niet alleen aan Marti, maar aan alle medewerkers hier - is de aandacht die besteed wordt aan je. De medewerkers hebben een mooie balans van zorgen en mensen de eigen regie laten houden.”  Marti knikt: “Zo door de tijd heen leer ik je beter kennen en ik weet wat je prettig vindt. Het is een persoonlijke weg die je bewandelt en iedereen doet dat op eigen wijze. We staan er met elkaar bij stil als het slechter gaat en we praten erover. Zo kun je samen oplopen in het proces van afscheid nemen.”  Bij de vraag aan Marti wat Kees typeert, hoeft ze niet lang na te denken:  “humor, dat heb je, we lachen veel samen en ik ben ook dol op je verhalen.” En wat typeert Marti volgens Kees? “Als iemand die echt veel hulp geeft en ook heel aangenaam is om mee te praten en aan tafel te zitten. Maar dat geldt niet alleen voor Marti, eigenlijk voor iedereen hier.” Kees is Rotterdams nuchter als we spreken over zijn levenseinde. “Ik heb het geaccepteerd, het is heel vervelend, maar het is niet anders. In de tussentijd amuseer ik mij prima hier.”

Hospice de Regenboog is gevestigd in Rotterdam en is onderdeel van Lelie zorggroep.

Dit interview komt uit het Lelie magazine dat in juni 2018 verscheen. (Beeld: Josje Blokland. Tekst: Rozemarijn Groenewegen)
Klik hier om door dit Lelie magazine te bladeren. Klik hier om het meest recente Lelie magazine gratis aan te vragen.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.