Ziekenhuizen helpen en leerzame ervaring op COVID-afdeling Lelie zorggroep en Sonneburgh

Ziekenhuizen helpen en leerzame ervaring op COVID-afdeling Lelie zorggroep en Sonneburgh

Ziekenhuizen helpen en leerzame ervaring op COVID-afdeling Lelie zorggroep en Sonneburgh

Basti en Anne-Marije werken op de COVID-afdeling van Lelie zorggroep en Sonneburgh die woensdag opende. Een team van bevlogen zorgprofessionals van verschillende locaties van beide organisaties zet zich in om coronapatiënten die uit het ziekenhuis komen persoonsgerichte zorg te bieden. Zij kunnen nog extra handen gebruiken, dus lees vooral ook hun oproep onderaan het artikel.

“Wat hier gebeurt is echt bijzonder om mee te maken”, zegt Basti van Ommeren enthousiast. “Gisteren hadden we drie opnames, vandaag weer en maandag nog een keer. Dan ligt er in een paar dagen een hele afdeling vol”, zegt de teamleider. “Binnen twee weken hebben we deze afdeling vanuit niets op poten gezet met een team van medewerkers die werkelijk vanuit bijna alle locaties en de thuiszorg van Lelie zorggroep en Sonneburgh is samengesteld. We hadden nog nooit met elkaar gewerkt, maar staan als één team. Fantastisch om te zien!”

Basti had als teamleider op locatie Tussendael al ervaring uit de eerste golf met het coronavirus en kan die ervaring nu goed inzetten bij het organiseren van de zorg voor de coronapatiënten. Deze komen allemaal uit het ziekenhuis of bij de huisarts vandaan. Op die manier wordt met name de ziekenhuiszorg ontlast, zodat hier weer andere zorg geboden kan worden. “Wij richten ons vooral op coronapatiënten die ook cognitieproblemen hebben, dus met name een oudere doelgroep.” De toestand waarin de patiënten binnenkomen verschilt sterk. Sommigen zijn al aan de beterende hand, terwijl anderen nog een lange weg te gaan hebben. “De een zal in een paar weken weer naar huis kunnen, terwijl de ander hier misschien wel maanden blijft.”


 Anne-Marije: “Hier ben ik voor opgeleid”


De zorg is daarom echt ingericht als verpleeghuis, met naast een kamer voor elke bewoner ook een gezamenlijke huiskamer. “Mensen moeten hier echt kunnen wonen.” Bij binnenkomst wordt daarom ook met elke cliënt een opnamegesprek gevoerd om de persoonlijke wensen en zorgvraag te noteren en de zorg daarop in te richten. Anne-Marije Wijtkamp vertelt trots dat ze als verzorgende hier zelf deze gesprekken mocht voeren. In de thuiszorg bij Agathos in Krimpen aan den IJssel waar zij normaal gesproken werkt, is dit werk voor de wijkverpleegkundige. Anne-Marije werkt al sinds haar zestiende als helpende in de thuiszorg, maar rondde onlangs haar opleiding tot verzorgende af. Toen ze werd gevraagd mee te helpen op de COVID-afdeling van Lelie zorggroep en Sonneburgh, aarzelde zij eerst. “Ik zag er tegenop. Maar toen ik hoorde wat het in zou houden, dacht ik: dit is eigenlijk super leuk! Alle handelingen waarvoor ik als verzorgende ben opgeleid, kan ik hier in praktijk brengen.” Een spannend punt is wel dat haar man als astmapatiënt bij de risicogroep hoort. “Maar we werken hier heel goed beschermd en bij elke dienst kleed ik me hier volledig om en douche ik bij thuiskomst.” Basti: “De kans dat je hier besmet raakt met al die bescherming is denk ik lager dan wanneer je door een winkelstraat in Rotterdam loopt.”

Als teamleider moest Basti niet alleen een team samenstellen, maar ook de afdeling inrichten. “Ik wilde er echt wat gezelligs van maken en ben van de kelder tot de zolder gegaan om het huiselijk te maken. Gelukkig hebben we geen nieuwe dingen aangeschaft, want na de sluiting van deze afdeling moet alles worden afgevoerd vanwege besmettingsgevaar.” Trots stuurt ze wat foto’s van het eindresultaat.

Oproep: jouw hulp is nodig!

Het zou zomaar kunnen dat de afdeling nog drie tot zes maanden openblijft en uiteindelijk tot 38 patiënten zal opnemen. Een uitdaging blijft om voldoende personeel te vinden. Basti en Anne-Marije doen daarom een oproep: Lijkt het je een leuke uitdaging om met covid-patiënten te werken en onderdeel uit te maken van een superleuk en divers team? Waarin collega’s allemaal hun eigen expertise en ervaring inbrengen waar je van kunt leren? Meld je dan aan. We hebben jouw hulp nodig!
We wensen de collega’s op de COVID-afdeling van Lelie zorggroep en Sonneburgh veel succes. Wil je inderdaad meehelpen op deze afdeling, stuur dan een mail naar matchmaking@leliezorggroep.nl.  

huiskamer covid afdeling

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.