Een zorgeloze zomer?

Een zorgeloze zomer?

Een zorgeloze zomer?

De zomerperiode is aangebroken. De tijd dat we massaal een paar weekjes vrij nemen om even bij te komen van het harde werken en te genieten van welverdiende rust. Maar de zorg gaat door en dus is deze periode allesbehalve een rustige periode. Om het wat te spreiden begint deze periode al vroeg, zo begin juni, en eindigt ergens in september. Best een groot deel van het jaar dus.

En het nadenken over deze periode begint, zeker voor de collega's die de directe zorg leveren, al zodra de vorige is afgelopen. Het rondkrijgen van de roosters en de routes is een enorme uitdaging. En als het zover is, dan is het maar hopen dat er niet onverwacht een collega uitvalt. De collega's werken extra veel zodat zij daarna (of daarvoor) van hun vakantie kunnen genieten.

Voor de collega's van de ondersteunende diensten (daar waar ik als innovatieadviseur ook deel van uit maak) is dat anders. Dan is de zomerperiode vaak een stuk rustiger dan de rest van het jaar. Omdat de teams het druk genoeg hebben met de directe zorg, worden projecten in de zomer meestal stilgelegd of net daarvoor afgerond. Congressen, webinars of andere activiteiten ‘buiten de deur’ zijn er haast niet. Vergaderingen zijn er een stuk minder, ook komen er minder mailtjes, belletjes binnen. De maanden juli en augustus voelen vaak een soort stilte voor de storm: september tot december waarin het weer hard werken is tot het einde van het jaar.

De zomerperiode gebruik ik dan ook (naast het nemen van een aantal weken vrij) voor het uitwerken, evalueren en voorbereiden van de plannen en projecten die hebben gelopen of weer gaan lopen na de zomer. Zaken die zijn blijven liggen omdat deze niet direct prioriteit hadden. In de drukte van alledag schiet het evalueren of goed afronden van een project er nog weleens bij in, terwijl dit juist heel waardevol is.

In mijn blog in januari schreef ik over mooie plannen die waren gemaakt. Eerder schreef ik over de uitdaging van het thuiswerken. Inmiddels ziet de wereld er alweer anders uit en zijn sommige plannen alweer bijgesteld of ingehaald door veranderingen. En is het thuiswerken alweer zo gewend dat de stap om weer naar kantoor te gaan eigenlijk best groot is geworden. Goed om weer even te schakelen en te reflecteren op afgelopen tijd. En even te genieten van de rust van de zomer met de heerlijke lange dagen, en te beseffen wat een voorrecht het is om te werken in de zorg, waar het nooit saai is, zeker niet in de zomer!

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven regelmatig een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook komt er af en toe een gastblogger aan het woord. Kijk hiervoor op ons blog

Ben jij op zoek naar werk met waardering?  Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.