Joël en Femke brengen verpleeghuisbewoners in beweging

Joël en Femke brengen verpleeghuisbewoners in beweging

Joël en Femke brengen verpleeghuisbewoners in beweging

“Daar komen de bellen weer. Ik wil dat u alle bellen kapotslaat Trudy. Anders zit de kast er straks onder”, zegt Joël Kruisselbrink. Hij doopt de stok van zijn bellenblaas in het sop en houdt hem voor de ventilator die op de tafel in de kamer van Trudy Meijer – van Kan staat. Een paar seconden komen de bellen in hoog tempo op de zeventiger af. Enthousiast slaat ze naar de bellen en met verrassend hoge snelheid krijgt ze er veel kapot. “O, daar kan ik net niet meer bij”, zegt ze terwijl ze achterom kijkt naar een bel die langs haar heen vliegt. “Ik mag wel uitkijken, anders krijg ik nog een tennisarm”, zegt ze gevat.

Joël is bewegingsagoog. Een nieuwe functie bij Lelie zorggroep. Bewegingsagogen hebben de opdracht om bewoners van verpleeghuizen zoveel mogelijk aan het bewegen te krijgen en te houden. Dat doen zij door bewoners te begeleiden in hun bewegingsactiviteiten en daarnaast ook door de collega’s te enthousiasmeren daar in de rest van de week mee door te gaan.

Föhnpoolen

Joël laat vandaag samen met zijn collega Femke Bol zien hoe zij te werk gaan. Al bij binnenkomst op de kamer van Mevrouw Meijer blijkt dat dit veel meer is dan alleen het aanbieden van beweegspelletjes. “Ha daar is Jakie!”, roept Femke uit. Ze begint enthousiast met de parkiet te praten, waardoor mevrouw Meijer als vanzelf naar de kooi toeloopt. Even later lopen ze naar het tv-meubel waar fotolijstjes staan en mevrouw van wal steekt over haar familie. “We bouwen een band op met de bewoners en denken altijd na hoe we ze daarbij in beweging kunnen krijgen. Alleen een loopje naar de vogelkooi of kast is voor sommige bewoners al een prestatie”, vertelt Joël. “Hoe vaker je dat doet, hoe meer mensen uiteindelijk bereid zijn om in beweging te komen. Bij een bewoner uit Italië heb ik er eens acht weken over gedaan voor hij bereid was een wandeling met me te maken. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk.” Uit de gesprekjes met de bewoners halen de bewegingsagogen direct weer inspiratie voor nieuwe beweegactiviteiten. Of het nu hun lievelingseten, hun favoriete vakantieland of een beroep is. “Zo bedacht ik föhnpoolen bij een oud-kapper die niet in beweging te krijgen was. Met een pingpongbal en een föhn op een pooltafel ging hij helemaal los. Terwijl deze man verder eigenlijk niets meer kon.”


 Lees het artikel door onder de afbeelding


 

Aanstekelijk enthousiasme

Femke trekt veel bekijks als ze met haar rollator die is vol gestapeld met allerhande kleurige beweegattributen door verpleeghuis De Burcht rijdt. In de woonkamer op de zesde etage zitten zeven van de negen bewoners van de woongroep in een halve kring, de meesten in een rolstoel. Femke gaat in het midden zitten. “Lieve dames en heren, leuk dat jullie er zijn. We gaan bewegen op muziek.” Alle deelnemers zijn startklaar, op een vrouw na. “Tante Corrie, doet u mee?”, vraagt Femke waarmee ze ook deze bewoner bij de activiteit betrekt. Zodra de muziek start begint Femke te bewegen en doen de bewoners haar zo goed mogelijk na. Piano spelen met de vingers, zwaaien met de armen, stampen met de voeten. Met aanstekelijk enthousiasme krijgt Femke de beweging er al goed in, al blijkt niet iedereen even goed ‘aan’ te gaan op muziek. Vooral de mannen moeten nog even inkomen. Als Joël even later een ballon aan een lang touw aan het plafond hangt waar de bewoners met een buis tegen aan mogen slaan en zo de ballon overspelen, kruipen zij uit hun schulp. En helemaal als Femke even later een grote strandbal tevoorschijn haalt die ze voor de bewoners beweegt terwijl zij erop mogen slaan. Herman kan niet wachten op zijn beurt en slaat er enthousiast op los, terwijl zijn buurvrouw mevrouw Sweens juist wat onwennig lijkt bij de oefening.

Tijdens het uurtje staan de beweging en het spel centraal in deze huiskamer. De bewoners doen actief mee en het plezier en de inspanning zijn goed te zien op hun gezicht. Huiskamermedewerker Gea kijkt op een afstandje mee. “Ik vind het geweldig dat ze dit doen. Je ziet aan hen dat ze het leuk vinden. Je ziet het enthousiasme weer op hun gezicht.”


 Lees het artikel door onder de afbeelding. Aan het eind van het artikel zie je de filmbeelden van de activiteiten


Stimuleren

De volgende uitdaging voor Joël en Femke is om de afdelingen te helpen die focus op beweging in alle activiteiten te krijgen. Van het actief meehelpen met wassen tot het smeren van de boterham. Door tijdsdruk lijkt het soms sneller om het even voor de bewoner te doen. Maar als je blijft stimuleren dat mensen zelf actief zijn, zullen zij uiteindelijk vitaler blijven, waardoor ze minder snel zwaardere zorg nodig hebben.

Joël voegt de daad bij het woord. Na het beweeguurtje is het tijd voor de lunch. Hij gaat naast mevrouw Sweens zitten, maar laat haar zelf de boterham uit de zak pakken, boter smeren en de plak kaas erop leggen. “Ons vak is denken in bewegen en iedereen daarbij betrekken. Geeft u de hagelslag even door mevrouw Sweens?”


 Lees het artikel door onder de afbeelding

 


Volg Joël en Femke op social media voor veel tips en ideeën om ook beweging in de zorg te krijgen in jouw locatie:

Joël Kruisselbrink: LinkedIn / Facebook 

Femke Bol: LinkedIn / Facebook 

 

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.