Zorg verdient waardering
www.leliezorggroep.nl
“Stiekem mis ik die koffiemiddagjes wel,” glimlacht Jeanne, student aan het Hoornbeeck College Kampen, als ze terugdenkt aan haar bezoekjes aan meneer en mevrouw Zwanenburg*. Als onderdeel van een project, initiatief van Vrienden van Lelie zorggroep, ging Jeanne in gesprek met deze cliënten van Curadomi om hun levensverhalen te beschrijven. Een prachtig voorbeeld van hoe we eenzaamheid tegen kunnen gaan. In het kader van de Week tegen Eenzaamheid 2024 (26 september t/m 2 oktober) deelt Jeanne haar ervaringen.
Jeanne bezocht samen met een medestudente gedurende een aantal weken een echtpaar dat thuiszorg krijgt van Curadomi. Bij iedere ontmoeting raakte ze meer en meer gefascineerd door hun levensverhaal. "Meneer Zwanenburg wist nog zoveel over vroeger te vertellen, en hij had zelfs foto’s die de verhalen nog levendiger maakten. Hij vertelde over zijn jeugd, het kattenkwaad dat hij toen uithaalde, en hoe hij ooit een inbreker had betrapt en zelf in de boeien heeft geslagen. Geweldig om te horen!” vertelt Jeanne enthousiast. Voor de cliënten was het een welkome afwisseling. De bezoekjes van de studenten waren een lichtpuntje waar ze naar uitkeken. "Elke week vroegen ze wanneer we weer zouden komen. Ze vonden het prachtig dat er iemand naar hun verhalen luisterde,” deelt Jeanne.
Eenzaamheid is een steeds groter probleem, niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren. “Ik denk dat we dit kunnen aanpakken door activiteiten te organiseren waar jong en oud samenkomen. Bijvoorbeeld door jongeren vrijwilligerswerk te laten doen bij ouderen, of gewoon samen een kopje koffie te drinken of een wandeling te maken,” stelt Jeanne voor. Ze gelooft dat kleine gebaren en oprechte aandacht voor een ander veel kunnen betekenen. “Je zult echt verbaasd zijn over hoe gezellig je het kunt hebben met iemand die 60 jaar ouder is dan jijzelf.”
Toen het levensboek klaar was, werd dit op een feestelijke manier gepresenteerd aan de cliënten. “We hadden een gezellige koffiemiddag op school en meneer had iedereen in de ban met zijn verhalen. Iedereen was benieuwd naar de spannende en grappige verhalen uit zijn leven,” lacht Jeanne.
Hoewel de bezoeken inmiddels voorbij zijn, blijft ze de warme herinneringen aan haar ontmoetingen koesteren. Jeanne heeft na het project nog een tijdje contact gehouden met meneer en mevrouw Zwanenburg via de app, maar vanwege de afstand lukte het niet om nog op bezoek te komen. Toch kijkt ze met veel plezier terug op deze momenten. “Mijn vriendin mocht het jaar erna naar hetzelfde echtpaar en hield mij elke week op de hoogte van hoe het ging. Dat vond ik superfijn.”
Met haar ervaring wil Jeanne andere jongeren aansporen om ook het contact met ouderen te zoeken. “Ga gewoon eens naar een verpleeghuis in de buurt en vraag of je iets voor iemand kunt betekenen. Je zult zien hoe waardevol die ontmoetingen zijn, zowel voor de ouderen als voor jezelf.”
*Dit is niet de echte naam. Lelie zorggroep gaat met respect om met cliënten en collega’s en zullen alleen echte namen noemen (of concreet herleidbare situaties beschrijven) als daar toestemming voor is gegeven.
Neem dan contact op met een van onze adviseurs.