
Misha Oey onderzoekt apathie bij het syndroom van Korsakov. Hierbij kijkt zij naar zowel de prevalentie en de ernst van apathie bij het syndroom van Korsakov, als naar effectieve interventies.
Naam: Misha Oey
Functie: onderzoeker bij Slingedael
Onderwerp: apathie bij het syndroom van Korsakov
Onderzoekslijn: 2: Cognitie, gedrag en revalidatie
Email: m.oey@leliezorggroep.nl
Volg Misha op LinkedIn
Apathie bij het syndroom van Korsakov
Bij mensen met het syndroom van Korsakov komen we steeds meer te weten over het cognitief functioneren, zoals stoornissen in het geheugen en het executief functioneren. Er is ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan op dit gebied. Naast het cognitief functioneren zijn er ook gedragsmatige uitdagingen bij Korsakov, zoals apathie. Echter is er nog relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar apathie bij Korsakov. Onderzoek naar apathie laat zien dat er verschillende subtypes van apathie bestaan zoals gedragsmatige, sociale en emotionele apathie. Daarnaast is het bekend dat apathie niet alleen belastend is voor de mensen zelf, maar ook voor zorgprofessionals.
In haar promotietraject onderzoekt Misha apathie bij het syndroom van Korsakov. Hierbij kijkt zij naar zowel de prevalentie en de ernst van apathie bij het syndroom van Korsakov als naar effectieve interventies. Naast onderzoeker is Misha ook klinisch werkzaam als psycholoog bij Slingedael. Dit zorgt ervoor dat haar onderzoek praktijkgericht is. Via kennisuitbreiding over apathie bij Korsakov is het uiteindelijke doel van haar promotieonderzoek om handvatten te geven voor apathie bij mensen met het syndroom van Korsakov.
Misha Oey is onderzoeker bij Korsakov Expertisecentrum Slingedael onder begeleiding van Albert Postma (hoogleraar neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht). Haar co-promotor is Erik Oudman (onderzoeker bij Korsakov Expertisecentrum Slingedael).
Afgeronde onderzoeken
Het effect van lichtsimulatie
Behavioural effects of
light intervention in people with Korsakoff Syndrome: A pilot study
In haar eerste onderzoek heeft Misha onderzoek gedaan naar het gedragsmatige effect van lichtsimulatie bij Korsakov. Mensen met het syndroom van Korsakov verblijven vaak langdurig in een zorginstelling, wat de blootstelling aan natuurlijk licht verminderd. Het doel van dit onderzoek was om de invloed van lichtsimulatie op gedragsmatige symptomen bij Korsakov te onderzoeken. De resultaten van deze studie laten zien dat de totale ernst van gedragsmatige symptomen minder is tijdens de lichtsimulatie fase, vergeleken met de fase zonder lichtsimulatie. Op de subschalen apathie, ontremming, gedrag ‘s nachts en eetlust/eetgedrag werd een lagere score gevonden vergeleken met de basismeting zonder licht. Deze resultaten suggereren dat lichtinterventie een positief effect heeft op het verminderen van gedragsmatige symptomen, waaronder apathie, bij het syndroom van Korsakov.
Apathie bij het syndroom van Korsakov
In haar tweede studie heeft Misha apathie bij mensen met het syndroom van Korsakov onderzocht. Omdat mensen met het syndroom van Korsakov kwetsbaarder zijn voor het ontwikkelen van cerebrovasculaire schade, zijn drie verschillende groepen vergeleken op een aantal sub-constructen van apathie. Deze groepen bestonden uit een groep met het syndroom van Korsakov, een groep met het syndroom van Korsakov en cerebrovasculaire comorbiditeit en een controlegroep. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat beide Korsakov-groepen hoger scoren op de sub-constructen van apathie vergeleken met de controlegroep. Naar aanleiding van dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat apathie een ernstig probleem vormt bij mensen met het syndroom van Korsakov en dat deze complexe populatie zal profiteren van meer aandacht voor apathie in zowel wetenschappelijk literatuur als de klinische praktijk.
Lopend onderzoek
Subtypes van apathie
Om een beter beeld te krijgen van apathie bij Korsakov is Misha momenteel bezig met een multicenter studie naar de prevalentie en subtypes van apathie bij Korsakov. Meerdere zorginstellingen binnen Nederland doen met dit onderzoek mee. Voor deze studie vullen zorgverleners twee apathielijsten in; de Apathy Evaluation Scale en de Apathy Motivation Index. Het uiteindelijke doel is om beter inzicht te krijgen in apathie en de verschillende subtypes bij Korsakov om zo gerichter onderzoek te doen naar specifieke interventies. Dit onderzoek wordt in samenwerking met zorgorganisatie Atlant uitgevoerd.
Globale planning
Om het promotietraject
af te ronden staat een review studie naar apathie en een interventie studie
voor apathie bij Korsakov op de planning. Het uiteindelijke doel is om concrete
handvatten te bieden voor de zorg bij het syndroom van Korsakov en apathie.