Actief aan de slag met eenzaamheid

Actief aan de slag met eenzaamheid

Actief aan de slag met eenzaamheid

Eenzaamheid is een groeiend, ernstig probleem. Niet alleen ouderen voelen zich eenzaam, in toenemende mate zijn het ook jongeren die aangeven zich eenzaam te voelen. Eenzaamheid is niet alleen een maatschappelijk probleem, ook in kerken, verenigingen en buurten komt eenzaamheid voor. De Driehoek, maatschappelijk werk en Cruciaal GGZ, beide hulpverleningsorganisaties van Lelie zorggroep hebben samen met EO Nazorg een aanbod tegen eenzaamheid ontwikkeld. Dit aanbod bestaat uit een informatieve website en een werkboek voor mensen die zich eenzaam voelen.

Stop eenzaamheid zelf
“Eenzaamheid is een groot probleem, maar er is zeker wat aan te doen.” stelt Dorieke Meijer, psycholoog en één van de auteurs van ‘Stop eenzaamheid zelf’. “De sleutel om eenzaamheid op te heffen ligt voor een groot deel in handen van de eenzame mens zelf en van de omgeving. Dat is het uitgangspunt van het aanbod op de website Stopeenzaamheidzelf.nl.”
Om effectief het probleem van eenzaamheid aan te pakken kunnen mensen die zich eenzaam voelen een stappenplan volgen: 15 stappen op weg naar verbetering en verdieping van relaties. De deelnemers worden hierbij begeleid door professionals van Cruciaal GGZ en de Driehoek. De omgeving kan daarbij een belangrijke stimulerende en ondersteunende rol spelen.

Maak eenzaamheid bespreekbaar
Eenzaamheid is niet makkelijk bespreekbaar. Er is veel schaamte en verlegenheid over dit onderwerp. Hoe eerder de omgeving eenzaamheid signaleert en bespreekbaar maakt, des te meer zij voor de eenzame kan doen. ‘Stop eenzaamheid zelf’ heeft naast het werkboek dan ook materiaal beschikbaar voor de omgeving zoals familie, kerken, zorginstellingen om het onderwerp bespreekbaar te maken en aan te pakken. Op de website zijn naast het werkboek powerpointpresentaties, factsheets en informatie over begeleiding van eenzaamheid te vinden.

Wat is eenzaamheid
Eenzaamheid is een pijnlijk gevoel van onvrede over en gemis aan relaties. Dorieke Meijer: “Niet altijd is eenzaamheid een kwestie van geen contacten hebben. Soms hebben mensen wel relaties maar missen zij verbondenheid met één of meerdere personen. Beide vormen van eenzaamheid zijn ernstig en kunnen lichamelijke en psychische klachten veroorzaken.”
Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben. Mensen kunnen het vermogen missen om contacten aan te gaan. Ook veranderingen in het leven kunnen mensen eenzaam maken zoals verlies van partn werk, gezondheid, door een verhuizing, of door intensieve mantelzorg. Beide vormen van eenzaamheid vragen om een eigen aanpak. De omgeving kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Week tegen eenzaamheid
Van 25 september tot 4 oktober is de landelijke week tegen de eenzaamheid. ‘Stop eenzaamheid zelf’ roept ook kerken op om in actie te komen tegen eenzaamheid: Bid in die week, zondag 28 september voor mensen die zich eenzaam voelen, gebruik de powerpoint en de factsheet op de website www.stopeenzaamheidzelf.nl, preek eens over dit onderwerp, sluit aan bij acties in de buurt.

Samenwerking EO-Nazorg
‘Stop eenzaamheid zelf’ is tot stand gekomen in samenwerking met EO-Nazorg. EO-Nazorg heeft een korte e-cursus ontwikkeld over het onderwerp ‘eenzaamheid’. Deze cursus kan beschouwd worden als een eerste stap om eenzaamheid te doorbreken. Het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’ kan mensen hierbij verder op weg helpen.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.