De Reling bereidt kwetsbare jongeren al 25 jaar voor op zelfstandig wonen

De Reling bereidt kwetsbare jongeren al 25 jaar voor op zelfstandig wonen

De Reling bereidt kwetsbare jongeren al 25 jaar voor op zelfstandig wonen

Jongeren in Gouda die hulp nodig hebben om op zichzelf te gaan wonen, kunnen in Gouda begeleid wonen bij De Reling. Het door lokale kerken opgerichte woonproject bestaat 25 jaar. Agathos ambulante hulpverlening zorgt voor de begeleiding.

Hoe zorg ik ervoor dat ik elke maand mijn rekeningen kan betalen? Hoe houd ik mijn kamer opgeruimd, doe ik verstandig boodschappen en kook ik een gezonde maaltijd? Hoe houd ik mijn opleiding of mijn baan vol? En hoe leef ik samen met andere huisgenoten? Het zijn vragen waar de bewoners van De Reling moeite mee kunnen hebben en in worden begeleid op weg naar zelfstandigheid. Deze vaardigheden leren de meeste jongeren thuis, maar door de situatie thuis of vanwege bijvoorbeeld een psychosociale beperking, hebben deze jongeren extra begeleiding nodig.

Initiatief van kerken

Diakenen van Goudse kerken (Hervormd, Gereformeerd en Christelijk Gereformeerd) ontdekten ruim 25 jaar geleden dat voor deze jongeren nauwelijks aanbod was en zij tussen wal en schip vielen. Met vereende krachten werden in 1991 op de tweede verdieping van een statig pand aan de Oosthaven zeven kamers voor jongeren ingericht. De begeleiding werd eerst nog door vrijwilligers georganiseerd. Op De Reling kwamen echter steeds meer jongeren wonen met dermate serieuze problemen, dat professionele begeleiding nodig was. De relatie met de christelijke ambulante hulpverleners van Agathos was snel gelegd.

Luisterend oor

Elke werkdag tussen drie uur ’s middags tot tien uur ’s avonds is een van de begeleiders aanwezig. Ze bieden een luisterend oor, begeleiden jongeren bij hun taken en voeren mentorgesprekken met hun pupil. De begeleiding wordt bekostigd door de gemeente Gouda. Het onderhoud van het pand wordt betaald door de kerken en vanuit de huur. Soms komt een jongere ook vanaf de straat in De Reling terecht. Vanuit collectes en giften wordt voor kleding en spullen gezorgd om hen een goede start te geven. Jongeren betalen zelf een vast bedrag voor huur en eigen bijdrage voor de begeleiding.

Op eigen benen

In dertien maanden worden de jongeren klaargestoomd voor zelfstandigheid. Dankzij goede afspraken met de Goudse woningbouwstichting, kunnen de jongeren direct doorstromen naar een sociale huurwoning. Het eerste jaar krijgen zij daar ook nog begeleiding van Agathos. Zo maken zij een goede start om op eigen benen te staan. De Reling biedt onderdak ongeacht levensovertuiging. Voor jongeren van christelijke afkomst is de identiteit reden om juist voor De Reling te kiezen. Vanwege de diverse samenstelling ontstaan boeiende gesprekken en leren de bewoners ook onderling met die verschillen om te gaan. Zij komen elkaar voortdurend tegen in de gezamenlijke huiskamer en bij de gezamenlijke maaltijden. Elke dag moet een andere bewoner die verzorgen.

Elke dag een toetje

Quinity (22) woont nu een jaar op De Reling. Het contact met haar ouders was verbroken en langer bij haar oma wonen, was geen optie. Nu leert zij school met werk te combineren en geld opzij te zetten om op zichzelf te kunnen wonen. ‘De begeleiding is heel fijn. Je leert omgaan met geld, maar ook met elkaar. Dat vond ik in het begin best lastig. Je moet jezelf ook een beetje aanpassen. De feedback van mijn mentor helpt mij bijvoorbeeld om minder snel boos te worden.’ Wat Quinity gaat missen als zij straks op zichzelf woont? ‘De gezelligheid. En het toetje na de maaltijd. Dat hadden we thuis nooit.’

Begeleider Paul Blokland in gesprek met Quinity 

Begeleider Paul Blokland in gesprek met Quinity

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.