Onderzoek Slingedael: Verbetering mogelijk bij korsakov en dementie

Onderzoek Slingedael: Verbetering mogelijk bij korsakov en dementie

Onderzoek Slingedael: Verbetering mogelijk bij korsakov en dementie

Er zijn veel verbetermogelijkheden voor mensen met het syndroom van Korsakov en mensen met dementie. Dat blijkt uit de nieuwe publicaties van psycholoog Erik Oudman en specialist ouderengeneeskunde Jan Wijnia van Korsakovcentrum Slingedael. Zij schreven een artikel in het Tijdschrift voor Neuropsychologie en een artikel in het Engelstalige tijdschrift Neuropsychological Rehabilitation. In Slingedael wordt niet alleen zorg aan mensen met het syndroom van Korsakov geboden. We doen hier ook onderzoek naar deze aandoening en naar verbetermogelijkheden voor mensen met cognitieve problemen.

Foutloos leren 

Oudman promoveerde vorig jaar op onderzoek naar foutloos leren. Door de cliënten bij elke stap te begeleiden en tijdens het aanleren van de taak preventief fouten te voorkomen, konden zij vaardigheden zoals het bedienen van een wasmachine of het zetten van koffie aanleren als een automatisme. Maar er is meer mogelijk. Zoals het opnieuw leren van vaardigheden zoals jezelf wassen en aankleden. “Dat is niet alleen relevant voor mensen met Korsakov, maar ook voor mensen met dementie”, zegt Oudman. “Het helpt mensen zelfstandiger te worden en daarmee hun waardigheid te vergroten.”

Camera 

Een ander mooi instrument dat in het buitenland al wordt ingezet is het werken met een camera. Deze maakt door de dag heen foto’s van cliënten die zij door kunnen nemen met hun begeleider of behandelaar. Zo kunnen zij een beter beeld krijgen van wat zij in een dag hebben gedaan. Slingedael wil dit ook gaan toepassen. “Dat kan een positieve uitwerking hebben op hun stemming. In plaats van dat ze vergeten wat ze hebben gedaan, kunnen zij net als wij terugblikken op hun dag en misschien nog nagenieten van mooie momenten. Het helpt hen de dingen die zij hebben gedaan en meegemaakt beter te plaatsen.”

In het Engelstalige onderzoeksblad Neuropsychological Rehabilitation pleiten Oudman en Wijnia er voor om meer nieuwe strategieën te ontwikkelen die gebaseerd zijn op visueel-ruimtelijk leren, omdat het visueel ruimtelijke geheugen beter gespaard is dan het verbale geheugen van mensen met korsakov. Visueel ruimtelijk geheugen is het leren onthouden waar informatie te vinden is. De huidige neuropsychologische revalidatie is vooral verbaal gericht en in mindere mate visueel; waardoor niet het maximale bereikt wordt in het streven naar verbetering van het cognitieve functioneren.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.