Zeven robotzeehondjes voor bewoners Lelie zorggroep in regio Rotterdam

Zeven robotzeehondjes voor bewoners Lelie zorggroep in regio Rotterdam

Zeven robotzeehondjes voor bewoners Lelie zorggroep in regio Rotterdam

Op donderdag 15 december 2016 nemen bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers van verpleeghuis Siloam, onderdeel van Lelie zorggroep in de Rotterdamse wijk Hoogvliet, op feestelijke wijze zeven Paro’s in ontvangst. Eentje blijft er in Siloam; de andere zes worden verspreid over de overige verpleeghuizen van Lelie zorggroep in Rotterdam en Krimpen aan den IJssel.

Paro is een sociaal robotzeehondje dat wordt ingezet bij mensen met dementie. Paro kan helpen bij het maken van contact en het uiten van gevoelens. Onder Paro’s vacht bevinden zich sensoren die reageren op geluid, spraak, licht en beweging. Als het donker wordt, bijvoorbeeld, wordt Paro ‘slaperig’ en gaan zijn oogjes dicht. Als Paro geaaid of geknuffeld wordt, reageert hij ‘tevreden’ met staart- en oogbewegingen. Paro leert tijdens zijn gebruik en past zich aan zijn gebruiker aan.

Geen vervanging
Paro is geen vervanging van therapie of menselijke aandacht, maar voegt iets extra’s toe. Paro kan bijvoorbeeld worden ingezet om te activeren en op een speelse manier oefeningen te doen. Het is de bedoeling om Paro binnen Lelie zorggroep gericht te gebruiken. Dat wil zeggen: als onderdeel van de zorg voor en behandeling van bewoners met dementie. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de psychologen. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van ouderen die kampen met dementie en emotionele klachten.

Fondsen
Van een groot aantal fondsen ontving Lelie zorggroep geld om de Paro’s te kopen, voor elk van haar zeven verpleeghuizen in Rotterdam en Krimpen aan den IJssel één. Die fondsen zijn:


Ambassadeur Nationaal Ouderenfonds
De provinciaal ambassadeur van het Nationaal Ouderenfonds, de heer Wim Speets uit Barendrecht, komt de bijdrage van zijn fonds tijdens de ingebruikname op 15 december zelf overhandigen. Het Ouderenfonds is het enige geldwervende fonds in Nederland dat geld inzamelt voor projecten die uitsluitend ten goede komen aan kwetsbare ouderen. Het Fonds richt zich daarbij op de volgende speerpunten: de bestrijding van eenzaamheid en armoede onder ouderen, het verbeteren van de ouderenzorg en veiligheid en het bevorderen van een gezonde oude dag. Het Nationaal Ouderenfonds heeft eigen diensten zoals de BoodschappenPlusBus, de Zilverlijn en de OuderenOmbudsman (bereikbaar via 0900-60 80 100).

Foto: Focal Meditech

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.