Trainingen voor mantelzorgers en vrijwilligers succes

[Vul hier eventueel een ondertitel in.]

Datum 29 april 2025

Wie eenmaal een training bij Leernetwerk De Driehoek heeft gevolgd, wil meer. Dat merken Anja Rietveld, vrijwilligerscoördinator, en Joke Douma, coördinerend woonbegeleider. Sinds de start van het leernetwerk voor mantelzorgers en vrijwilligers afgelopen oktober is er zelfs een groep ontstaan die enthousiast alle trainingen afloopt en het ook met succes weet toe te passen op de locatie. De praktische en persoonsgerichte trainingen geven deelnemers niet alleen nieuwe kennis en vaardigheden, maar ook zelfvertrouwen in hun zorgtaak, zien Anja en Joke.

Waarom is het leernetwerk belangrijk voor Tiendhove?

Joke: “Dankzij de samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers kunnen we samen liefdevolle en passende zorg bieden aan de bewoners.

Anja: “Doordat vrijwilligers nu gericht trainingen krijgen, wordt hun vrijwilligerswerk leuker. Het geeft hen meer kennis en inhoud.”

Joke: “Het is mooi als vrijwilligers door de trainingen bepaalde taken kunnen overnemen.  Maar we merken dat dit nog wel een dunne lijn is. Waar stopt de verantwoordelijkheid van de professional? We zoeken daarin samen naar de juiste balans. Daarin merk je dat het echt om de driehoek gaat tussen bewoner, informele zorgverlener en professional. Dat sluit ook aan bij de ontwikkeling die we als Tiendhove en bij Lelie zorggroep zelf ook maken. We gaan al voor opname bij mensen thuis langs om hen en hun netwerk te leren kennen en zo te ontdekken wat mensen nog zelf kunnen doen, wat hun netwerk kan en wil bijdragen en wat wij toevoegen als zorgverleners.”


Hoe maken jullie vrijwilligers en mantelzorgers enthousiast?

Anja: “Vrijwilligers zijn vanaf het begin meegenomen in het proces. We communiceren via de nieuwsbrief en persoonlijk contact. Steeds als er nieuwe trainingen aankomen, bevelen we die van harte aan.”

Joke: “Voor mantelzorgers hebben we flyers uitgedeeld. Ze reageren vaak enthousiast, maar aanmelding blijft lastig. Veel mantelzorgers ervaren overbelasting en hebben moeite om tijd te vinden.”

“Donec imperdiet varius libero, non ultrices ipsum bibendum vitae. Quisque ut consectetur nibh.”
[Vul hier de naam en eventueel functie van de persoon in.]

Welke trainingen worden gevolgd?

Joke: “Er zijn trainingen over onbegrepen gedrag, veilig tillen en verplaatsen, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), Parkinson en het aan- en uittrekken van steunkousen. Wassen en aankleden is in Tiendhove nog niet gegeven, maar al wel bij Aafje. Wellicht in de toekomst ook bij ons.”

Anja: “De trainingen zijn interactief en praktijkgericht, hoor ik. Ik overweeg binnenkort zelf ook een keer deel te nemen om beter te begrijpen wat het inhoudt.”

Wat is het resultaat op de werkvloer?

Anja: “We zien een positieve verandering. De vrijwilligers die meedoen zijn enthousiast en het leernetwerk ontzorgt ons, omdat we minder instructies en trainingen zelf hoeven te organiseren.De trainers zijn erg leuk, hoor ik terug en dat werkt aanstekelijk. Vrijwilligers leren veel en voelen zich zekerder in hun rol.

Joke: “Onze vrijwilligers waren al kanjers, maar we zien echt vooruitgang na de training. Ze hebben veel aan de tips, bijvoorbeeld over onbegrepen gedrag en omgaan met iemand waarbij communiceren moeilijk is. Voor mantelzorgers zorgen de trainingen voor een snellere connectie met andere bewoners omdat ze weten hoe ze daarop kunnen reageren.”

Anja: “Dankzij de training over eten en drinken mogen vrijwilligers nu zelfstandig helpen bij voorbeeld bij het ontbijt, wat eerder niet mocht. Toen mochten ze wel boterhammen smeren, maar moest er altijd iemand van de zorg bij blijven. Dat is een positieve ontwikkeling die dankzij het leernetwerk mogelijk werd.”

Joke: “De zorg kan nu gewoon doorgaan. Verzorgenden kunnen zich echt richten op hun kerntaken, zoals het wassen en aankleden van bewoners. Hierdoor wordt de zorg beter en persoonlijker.”


Zouden jullie het leernetwerk aanbevelen?

Joke: “Absoluut. Het draagt bij aan betere zorg en samenwerking tussen medewerkers , vrijwilligers en mantelzorgers.

Anja: “Zeker weten. Het geeft vrijwilligers en mantelzorgers de tools en kennis om hun rol met meer vertrouwen en plezier te vervullen.”

Over Leernetwerk De Driehoek

Leernetwerk De Driehoek biedt diverse trainingen aan voor mantelzorgers en vrijwilligers. Onderwerpen zijn onder andere omgaan met dementie, NAH, onbegrepen gedrag en Parkinson. Daarnaast zijn er vaardigheidstrainingen zoals helpen bij eten en drinken, veilig tillen en verplaatsen, en steunkousen aan- en uittrekken.