Eenzaamheid

Eenzaamheid

Eenzaamheid

Het is deze week de ´Week tegen Eenzaamheid´. In deze week worden elk jaar activiteiten georganiseerd om meer aandacht te vragen voor eenzaamheidsproblematiek. Als wijkverpleegkundige zit ik in een netwerk met het thema ‘preventie van eenzaamheid’. Samen met veel andere professionals, van allerlei organisaties en verschillende achtergronden, houden we ons bezig met dit thema. We doen met dit netwerk ook mee aan de ‘Week tegen eenzaamheid'. Door heel Culemborg organiseren we activiteiten en worden mensen aangemoedigd deel te nemen of krijgen ze tips over hoe om te zien naar mensen in hun omgeving die mogelijk eenzaam zijn.

Wist u dat vorig jaar 47% van de volwassenen aangaf zich eenzaam te voelen? En 66% van de ouderen zich eenzaam voelt? In mijn gedachten ga ik alle cliënten langs die we nu in zorg hebben. Hoeveel zullen er eenzaam zijn? Zal die 66% ook ongeveer gelden voor onze cliënten? Een ding weet ik zeker en dat is dat er veel mensen eenzaam zijn. Er zijn mensen die dit (durven te) uiten, maar ook mensen die dit als een stil kruis met zich meedragen. Ik denk aan meneer de Groot*. Meneer de Groot is bij ons in zorg gekomen omdat hij vanwege ernstige pijnklachten zichzelf niet meer kon douchen. Meneer de Groot vond het spannend om mensen toe te laten in zijn leven, was niet gewend aan aandacht en had na het verlies van zijn vrouw eigenlijk niet meer echte gesprekken gehad met iemand. Tijdens een gesprek met meneer de Groot een aantal weken later gaf hij aan dat hij het prettig vond dat hij weer kon douchen, hetzij met hulp, maar dat hij het nog veel waardevoller vond dat er mensen waren bij wie hij zich gezien en gehoord voelde. Dat is soms nog veel belangrijker dan hulp bij het douchen. Ziet u de meerwaarde van de verbinding met elkaar?

Juist in deze week wil ik de oproep doen aan iedereen: ziet u om naar mensen die mogelijk eenzaam zijn? Wilt u hen eens een kopje koffie aanbieden? Voor u misschien een kleine moeite, voor de ander een wereld van verschil. We kunnen eenzaamheid niet deze week uit de wereld helpen, maar we kunnen wel een ander helpen. Helpen door te luisteren, door er te zijn en elkaar echt te zien. Doe mee en maak voor iemand het verschil. Die verbinding wens ik al onze cliënten, collega’s en iedereen toe! 

*Onze bloggers gaan met respect om met onze cliënten en collega’s en zullen geen echte namen noemen of concreet herleidbare situaties beschrijven.

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven regelmatig een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook komt er af en toe een gastblogger aan het woord. Kijk hiervoor op ons blog!

Ben jij op zoek naar werk met waardering?  Kijk op werken metwaardering.nl voor onze vacatures.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

(Herhaald bericht)

WINACTIE || Bestel het werkboek 'Stop eenzaamheid zelf’ en maak kans op een lunchbon t.w.v. €25.
In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. Signaleer je eenzaamheid in je omgeving? Of herken je het bij jezelf? Het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’ geeft handvatten om te strijden tegen eenzaamheid. Bestel het werkboek in de Week tegen Eenzaamheid (van 30 sept t/m 7 okt) via stopeenzaamheidzelf.nl en maak kans op een lunchbon. Met deze bon kan je samen met iemand lunchen en tegelijkertijd praten over hoe het nou écht gaat. Samen in gesprek en samen tegen eenzaamheid!
In totaal verloten wij (in samenwerking met Npv Zorg en HipHelpt) 10 lunchbonnen t.w.v. €25. De winnaars worden op de hoogte gebracht via de mail.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.