Lelie zorggroep neemt wethouder Eskes mee in toekomstvisie Rotterdamse zorg

Lelie zorggroep neemt wethouder Eskes mee in toekomstvisie Rotterdamse zorg

Lelie zorggroep neemt wethouder Eskes mee in toekomstvisie Rotterdamse zorg

Met samenwerking en innovatie houden we de zorg in de Rotterdamse wijken staande in tijden van vergrijzing. Dat vraagt om investering in een vast samenwerkingsverband per wijk. Dat pleidooi hielden Hendrik Jan van den Berg, bestuurder bij Lelie zorggroep, en Aad de Kool, regiomanager Rotterdam gisteren tijdens het werkbezoek van de Rotterdamse zorgwethouder Christine Eskes. Het bezoek vond plaats in De Helga, een van de thuisplusflats waar Lelie zorggroep sinds vorig jaar verantwoordelijk voor is. Dat de gemeente recent zes thuisplusflats heeft aangewezen waar vanuit deze samenwerkingsgedachte wordt gewerkt, verdient een groot compliment, stelde De Kool, die verantwoordelijk is voor het aanbod van zorg en welzijn in twee van deze flats . "Ga op die lijn verder en beperk het niet tot de flat, maar trek het ook breder naar de wijk."

"Wil je dat dus vanuit de wijken doen waar jullie al een verpleeghuis hebben?", vraagt Eskes. "Precies", antwoordt De Kool. "We zetten de deuren open en zorgen dat de impact van het verpleeghuis in de hele wijk te merken is. Zo normaliseer je tegelijk het bestaan van een verpleeghuis in een wijk. In wijken waar wij niet sterk verankerd zijn, trekken wij ons terug en bieden we juist de collega-organisaties de ruimte."

Zorgen voor elkaar

Vanwege de grote groei in aantal zorgvragers en beperkte arbeidsmarkt is het cruciaal dat de hele samenleving mee gaat doen in de zorg voor elkaar, stelt De Kool. "We moeten het zorgdragen voor elkaar weer normaliseren."

Wat kan de gemeente doen om die beweging verder te ondersteunen, wilde de wethouder weten. Een belangrijk punt is dat de door de gemeente aangestelde vraagwijzers die inwoners helpen bij het vinden van de juiste hulp bij hun vraag, ook meegaan in de verandering, stelt Van den Berg. Daarnaast zou hij graag zien dat de gemeente bij de ontwikkeling van wijken ook oog heeft voor de verpleeghuizen. "Nu worden die vaak vergeten, terwijl er veel verouderd vastgoed is. Als je het verpleeghuis als belangrijke uitvalsbasis van de zorg in de wijk ziet, moet je die ook meenemen in de investering in de wijken." 

Wethouder Eskes vindt het een waardevolle tip. "Die ga ik zeker eens met mijn collega-wethouder vastgoed bespreken. Verder neem ik mee dat we wat jullie betreft vast moeten houden aan de ingeslagen koers van wijkgericht werken, ook na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Dat hangt inderdaad met veel verschillende aspecten samen. Maar uiteindelijk komt het erop neer dat iemand die zijn hele leven al in een wijk heeft gewoond, bij zijn vertrouwde bakker brood wil blijven halen en bij de bevriende buurvrouw op de koffie wil. Dus we moeten samen organiseren dat dit kan."

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.