Lerend vermogen bij mensen met het syndroom van Korsakov

Zeker in hus - krant lezen

Lerend vermogen bij mensen met het syndroom van Korsakov

Erik Oudman, psycholoog bij Korsakovcentrum Slingedael en promovendus aan de Universiteit Utrecht, heeft samen met collega's in Slingedael en op de Universiteit Utrecht een reviewonderzoek gepubliceerd over het lerend vermogen bij mensen met het syndroom van Korsakov in het Amerikaanse wetenschappelijke blad Neuropsychology Review.

Over Korsakov

Het syndroom van Korsakov is een hersenaandoening die optreedt ten gevolge van langdurig alcoholgebruik en vitamine-gebrek. Mensen met het syndroom van Korsakov hebben ernstige geheugenproblemen, specifiek voor het onthouden van gebeurtenissen na het ontstaan van de aandoening. Ook hebben ze problemen met het houden van overzicht, het plannen, het nemen van initiatieven en het stoppen van handelingen of gesprekken. Hierdoor zijn ze in sterke mate beperkt in hun autonomie en afhankelijk van intensieve begeleiding; hoewel mensen met Korsakov zelf hier maar zeer beperkt inzicht in hebben en zorg vaak afhouden.

Vaardigheden

In het reviewonderzoek wordt een overzicht gegeven van de bestaande literatuur over het (opnieuw) aanleren van vaardigheden en het toepassen van technieken uit de cognitieve revalidatie bij mensen met het syndroom van Korsakov. Uit het onderzoek komt naar voren dat er relatief veel vaardigheden zijn die (opnieuw) geleerd zouden kunnen worden, ondanks de ernstige cognitieve beperkingen die mensen met het syndroom van Korsakov hebben. Het aanleren van nieuwe vaardigheden kan leiden tot het vergroten van de autonomie, wanneer er tijdens het leerproces rekening gehouden wordt met de mogelijkheden die patiënten met het syndroom van Korsakov nog hebben.  In het onderzoek wordt dieper ingegaan op het creëren van een optimale situatie om mensen met deze aandoening vaardigheden te leren en hun autonomie te vergroten.

Lees het (Engelstalige) artikel op de site van Neuropsychology Review.

Over Slingedael
Korsakovcentrum Slingedael is onderdeel van Lelie zorggroep wonen, zorg en welzijn.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.