Verwendag met de knuffelzuster

Verwendag met de knuffelzuster

Verwendag met de knuffelzuster

“Wie mijn favoriete zuster is? Dat is zij”. Jo Klaassen (80) knikt glimlachend naar helpende Lydia Velden (50) . “We hebben inderdaad een speciale band”, beaamt Lydia. “Je zorgt voor iedereen hetzelfde, maar soms is het gevoel anders. Dan voelt het alsof iemand je eigen opa of oma is.”

Jo Klaassen kwam twee jaar geleden in verpleeghuis Siloam wonen vanwege de ziekte van Parkinson. “Ik kom hier nooit meer vandaan. Daar heb ik wel moeite mee. Daar kan ik samen met Lydia gelukkig wel over praten. Alleen hebben ze zo weinig tijd.” Lydia: “Op een gegeven moment moet je een gesprek wel afkappen, ja. Dat is vervelend.”
Lydia is een gevoelsmens. Als ze merkt dat mevrouw Klaassen een slechte dag heeft en veel pijn heeft, organiseert ze spontaan een ‘verwendag’. “Daar genieten we samen van. Even een extra crèmepje smeren. Haar even helemaal helpen met wassen, in plaats van het haar zelf laten doen. Daar maak ik gewoon tijd voor.”

Jo Klaassen neemt een slokje koffie. Het drupt. Als vanzelf houdt Lydia haar hand eronder om de druppel op te vangen. Mevrouw Klaassen is een fervent boekenlezer. “Ik lees wel een boek per dag. Het liefst thrillers.” Regelmatig geeft ze Lydia een boekentip en gaat er een boek mee naar huis. In de woonkamer van Lydia is mevrouw Klaassen trouwens nooit ver weg. “Op mijn vijftigste verjaardag gaf ze me een zelfgemaakt schilderij van Cleopatra. Die heeft een ereplaats bij mij aan de muur.”

Lydia: “Ze noemen mij weleens ‘de knuffelzuster’. Dichtbij zijn helpt mij om liefdevolle zorg te geven. Hoe dichtbij dat is, bepaal ik natuurlijk altijd samen met de cliënt. Maar ik zie dat het collega’s helpt om ook dichterbij te zijn.”

Verpleeghuis Siloam ligt in de Rotterdamse wijk Hoogvliet en is onderdeel van Lelie zorggroep.

Dit artikel komt uit het Lelie magazine dat in december 2018 verscheen.
Tekst: Stephan Bol. Beeld: Iris Loonen.
Klik hier om door dit Lelie magazine te bladeren. Klik hier om het meest recente Lelie magazine gratis aan te vragen.

Word jij de nieuwe collega van Lydia? Zoek naar een passende vacature via werkenbijleliezorggroep.nl.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.