Korsakov Expertisecentrum Slingedael:

Korsakov Expertisecentrum Slingedael:

Korsakov Expertisecentrum Slingedael:

Kartrekker voor korsakov-zorg in Nederland

Slingedael, gevestigd op twee locaties in Rotterdam Zuid, is ons Doelgroep Expertisecentrum voor mensen met het syndroom van Korsakov. Ruim 150 bewoners ontvangen hier zorg, begeleiding en behandeling van 280 medewerkers. In het expertisecentrum is het altijd gezellig en nooit saai, want de ontwikkelingen volgen elkaar snel op.


Wat is Korsakov?

Het syndroom van Korsakov komt meestal voor bij mensen met een ernstige en langdurige alcoholverslaving. Door een ernstig en langdurig tekort aan vitamine B1 ontstaat er schade aan bepaalde delen van de hersenen. Dit veroorzaakt ernstige geheugenproblemen. Confabuleren (het vertellen van overdreven, gefantaseerde of onjuiste verhalen) is ook een van de gevolgen. Ondanks dat het syndroom van Korsakov ongeneeslijk is, kan de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven wel verbeterd worden, bijvoorbeeld door het opnieuw aanleren van alledaagse activiteiten.


Doelgroep Expertisecentrum

We willen onze bewoners een zo normaal mogelijk leven geven, ondanks hun beperkingen. Onder begeleiding van medewerkers en door middel van verschillende behandelingen, werken bewoners aan hun persoonlijke doelen. Mensen mogen geen druppel alcohol meer drinken om in aanmerking te komen voor een plek in Slingedael.

Sinds 2022 is Slingedael een Doelgroep Expertisecentrum (DEC) voor Korsakov. Dat houdt in dat Slingedael kartrekker is voor de Korsakov-zorg in Nederland. We hebben deze status o.a. gekregen dankzij onze vele onderzoeken naar de aandoening en behandeling, het hoge aantal bewoners en het feit dat ziekenhuizen en andere behandelaren ons kunnen raadplegen voor consultatie en advies. Samen met het netwerk van regionale expertisecentra maken we een verschil voor onze unieke en kwetsbare doelgroep.



Collega aan ’t woord

Timo Erkelens is met veel plezier teamleider bij Slingedael. “Geen dag is hetzelfde! Het werk is uitdagend, leuk en waardevol, want je hebt te maken met een bijzondere doelgroep. De collega’s verzinnen steeds opnieuw creatieve oplossingen in de manier waarop zij zorg bieden. Elke bewoner heeft zijn of haar eigen persoonlijke benadering nodig, waarbij zelfredzaamheid en het bieden van structuur centraal staat. We gebruiken daarbij de empathisch directieve benadering, wat betekent dat je sturende aanwijzingen geeft, met respect en aandacht voor de situatie van de bewoner. Ik doe dit samen met een heel fijn team, waarbij iedereen voor elkaar door het vuur gaat.”

Kijk voor meer informatie op www.slingedael.nl

Tekst: Christine Slings

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.