Als ik beter ben...

Als ik beter ben...

Als ik beter ben...

Hij woont er al lang. Zelfstandig. Een afgelegen huis. Een grote tuin. Zijn eigen spullen. Zijn eigen leven… Niet teveel mensen om zich heen. Wel boeken. Veel boeken. Waaruit veel interesses blijken.
Hij was tevreden. Hij leefde zijn leven. Werd ouder. Maar had het allemaal nog in de hand.

Tot de indringers kwamen. Mensen die van alles zeiden. Van alles wilden. Zijn kinderen wilden het. En al die andere nieuwe en vreemde mensen die ongevraagd zijn leven binnendrongen, wilden het ook. En zeiden dat dit het beste voor hem was.
‘U bent dementerend. U hebt hulp nodig. U kunt niet meer voor uzelf zorgen. Maar dat geeft niet. Wij zullen u douchen. Wij zullen zorgen dat u voldoende eet en drinkt. En, o ja, als u niet opendoet, dan pakken we de sleutel wel.’

Hij had geen keus. Meer. Hij gedroeg zich waardig. Altijd beleefd.
Maar soms werd hij scherp. Wilde hij niet dat ze kwamen. Was hij niet tevreden over wat ze deden.
Sloot zich op zijn huis en liet dan niemand binnen.

Ik kom elke week bij hem. Soms gaat het goed en is hij vriendelijk en tevreden. Soms vind ik het moeilijk. Ik zoek contact, maar weet niet wat er in hem omgaat.
Hoe is het om te weten dat je dingen gaat vergeten? Dat je de grip verliest? Dat anderen de regie nemen? Hoe zou ik het doen in zijn omstandigheden?

Pas zei hij iets en dat raakte me. ‘Als ik beter ben, kan Agathos dan stoppen of blijven jullie dan? Want ik denk wel dat ik weer een keer beter word.’

Als ik beter ben… Als ik beter ben…. Dat zinnetje blijft door mijn hoofd spelen. Het doet pijn. Ik kan niet zeggen dat hij niet meer beter wordt. Ik draai er maar wat omheen. Heeft hij dat door? Of niet?
En hoe menselijk is het om dit te denken. Als ik beter ben… Als ik groter ben… Als ik dat heb bereikt… Als ik dat maar heb…

Voor dat moment komt er een gedachte in me op: Misschien moet ik maar eens ergens gaan vragen of deze man een ander ‘beter’ mag leren kennen.

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook zal er regelmatig een gastblog geplaatst worden. Elke woensdag iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.