Boos op sinterklaas

Boos op sinterklaas

Boos op sinterklaas

Vandaag is het 5 december, de dag waarop veel mensen het sinterklaasfeest vieren. Sint is een echte allemansvriend en daarom gaat hij ook altijd naar de bewoners in onze verpleeghuizen. Hierbij nog een verslagje van het bezoek van vorig jaar van de Sint aan het verpleeghuis.

“Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht” wordt uit volle borst gezongen door de bewoners en familieleden, als Sint met zijn vier Pieten binnenkomt. Alle bewoners krijgen persoonlijk een hand van de Sint en ondertussen klinken de liedjes “Zie de maan schijnt door de bomen” en “Daar ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan”. Een gitarist begeleidt de liederen en een vrijwilligerscoördinator zingt daarbij, wél een beetje vals, door de microfoon. Maakt allemaal niet uit. Het is reuze-gezellig. Een paar bewoners worden in hun rolstoel naar de Sint gereden en krijgen een dikke pluim. Voor een paar kleine kinderen is er een leuk cadeautje. Op gepaste afstand blijven de kinderen van 2 en 3 jaar wel staan. De man met grote witte baard en puntige rode hoofddeksel  is toch wel een beetje eng. Bij Sint op schoot gaan zitten: geen denken aan!

Na een mooie tijd met veel zangplezier in de recreatiezaal, gaat Sint met twee Pieten, de gitarist, een vrijwilligster en de vrijwilligerscoördinator naar de verpleeghuisbewoners die bedlegerig zijn of niet meer van hun kamer afkomen. Eén vrouw krijgt tranen in haar ogen als er voor haar op een rustige manier “Zachtjes gaan de paardenvoetjes” wordt gezongen. Ze zegt: “toen mijn kinderen klein waren, zong ik de liedjes voor hen en nu doen jullie dit voor mij. Dat ik dit nog  mee mag maken!”. Er wordt een foto gemaakt van de bewoner, samen met Sint en Piet. De foto krijgt ze een paar dagen later.

Op de gesloten afdeling bezoeken we een paar bewoners, die de grote drukte in de zaal niet aankunnen. Een Turkse bewoner vindt de Sint en de Pieten geweldig leuk. Hij praat honderduit in het Turks tegen Sint. Ja, die komt oorspronkelijk toch ook uit Myra in Turkije? Het internationale schouderklopje van Sint op zijn schouder wordt gelukkig wel goed verstaan. Oef, dat scheelt weer. Bij elke bewoner waar een foto met Sint en de Pieten wordt gemaakt wil hij er óók bij staan. Bijna ondoenlijk om hem te verleiden om even  op afstand te blijven.  Een liefdevolle verpleegster helpt Sint gelukkig  uit de brand.

Een bewoner van 106 jaar oud op een andere afdeling roept opeens boos “Ik ben boos op Sinterklaa-aas!!” Sint kijkt perplex: wie kan er nou boos zijn op Sint? “Waarom?” stamelt Sint. “Omdat u ouder bent dan ik” zegt de man met een grijns op zijn gezicht. We lachen met zijn allen.

Het zweet loopt ondertussen bij Sint over zijn rug. De kazuifel, albe, stola, mijter en de grote baard zorgen voor meer dan voldoende isolatie en de warme verpleeghuisafdeling erbij geeft het gevoel van een hete sauna.
Ach, Sint is maar één dag per jaar jarig.
De oer-Hollandse gezelligheid voor de bewoners weegt niet op tegen het zweet.

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers.  

Word jij de collega van Egbert? Kijk op werkenbijleliezorggroep.nl voor onze vacatures.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.