Een welverdiende bed-in-dag

Een welverdiende bed-in-dag

Een welverdiende bed-in-dag

Als ik binnenkom, zie ik het meteen: dit is een oude dame met pit. Resoluut stuurt ze me dan ook met een emmer, doekjes en sop naar boven. Haar slaapkamer is schoon en lekker fris.

Aan de koffie vertelt mijn cliënt dat ze altijd heeft gewerkt. Een familiezaak. Vijf kinderen. Vijf, soms zes dagen werken. Hoe doe je dat? Plannen is dé sleutel, zegt ze terwijl ze me priemend aankijkt. Bij mij loopt - door een zwakke planning van mijn kant – alles altijd wat door elkaar heen. En nee, ik word daar zelf ook niet blij van. Vooral niet als ik probeer op te ruimen en schoon te maken met drie kinderen om me heen. Wanneer doe je het huishouden als je zoveel werkt en ook nog eens vijf kinderen hebt? ’s Nachts?

Ik hoef niet lang op een uitleg te wachten. Ze vertelt dat ze een paar keer in de week ’s ochtends om vijf uur opstond en aan het huishouden begon. “Dan vroeg ik of de kinderen samen in mijn bed wilden liggen en maakte ik de andere kamers schoon.” Ik verslik me zowat. “En je moet bij-hou-den. Wat je hebt vies gemaakt, maak je meteen schoon. Rommel ruim je direct op. Dan is het altijd netjes.”

“En het eten…” Haar stem wint aan felheid. “Zorg dat je nóóit om half zes naar de supermarkt hoeft.” Het kan niet anders; deze mevrouw doorziet mij. Mijn zwakke knikje moedigt haar aan om haar vurige betoog af te maken. “Haal weekboodschappen in huis en zorg dat je de vorige avond de aardappels hebt geschild en de boontjes hebt gedopt voor de volgende dag. Ik eet elke dag om half één ’s middags. Het eten is zó klaar. Alles draait om plannen en een goede voorbereiding!”

Zou ze nou nooit eens een keer niks doen? Haar ogen gaan glimmen. ‘Ja hoor, soms houd ik een bed-in-dag. Als ik weet ik dat er niemand langskomt, blijf ik de hele dag lekker in bed. Ik kom er alleen uit voor een broodje en een kopje soep. Heerlijk als het regent en waait. Wil je zo mijn elektrische deken in het stopcontact steken, dan kruip ik er weer in als je klaar bent. Ik kan me daar nu al op verheugen.” En gelijk heeft ze. Na noeste arbeid is ontspanning welverdiend. En in een opgeruimd en schoon huis, is zo’n luiwammes-dag natuurlijk het fijnst. Oh, wat heerlijk… Maar laat ik nu eerst maar eens een planning voor mezelf gaan maken.

 

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.