Geleende tanden

Geleende tanden

Geleende tanden

Mevrouw Spangen* heeft een geheugen dat maar heel beperkt functioneert als het om recente zaken gaat. Verhalen over het verre verleden gaan wel heel goed. Lang stil zitten maakt deze mevrouw van 89 jaar oud onrustig. Ze weet dan niet waar ze is en dan kan ze hard gaan roepen. Het verzorgend personeel heeft  gelukkig engelengeduld met haar.
Vanmiddag ben ik met mevrouw Spangen naar buiten gegaan. De nabij gelegen dijk met veel hoge bomen is een heerlijke plek om te wandelen. Mevrouw zit prinsesheerlijk in haar rolstoel te genieten. “Weet u hoe oud ik ben?”  vraagt mevrouw Spangen. “U bent 89 jaar oud ”, zeg ik tegen haar. “O, als ik zo oud ben heb ik geleende tanden”, zegt mevrouw Spangen en ze geeft mij een brede grijns. We gaan even zitten op de dijk en mevrouw begint plotseling te zingen: “Op de hoek van de straat staat een NSB’er, 't is geen man, 't is geen vrouw,  het is een farizeeër”. Ik had het nooit gehoord en het intrigeerde mij direct. “Waren dat slechte mensen, die NSB’ers?”  vraag ik. “Ja, dat waren ze”, zei mevrouw Spangen verder. “Ze waren gemeen. Gelukkig zijn niet alle mensen zo. Maar ik heb ook wel eens een slechte dag. Dan heb ik het moeilijk. En dan denk ik: er zijn mensen die het nog veel moeilijker hebben dan ik en dan gaat het wel weer. Dan word ik dankbaar.” Mevrouw zingt opnieuw: “Op de hoek van de straat staat een NSB’er, 't is geen man, 't is geen vrouw,  het is een farizeeër.”   Ik vraag aan mevrouw: “kunnen slechte mensen veranderen?” “Ja dat kan,” zegt mevrouw Spangen, “maar dan moeten ze het wel echt willen. Anders gaat het niet.” Ik ben even stil. “God kan ons daarbij toch ook helpen?” zeg ik tegen mevrouw Spangen. Haar mooie ogen lichten op. “Ja dat doet Hij zeker”. Wat zit er veel wijsheid in deze lieve vrouw, denk ik bij mijzelf.  “Weet u hoe oud ik ben?”  vraagt mevrouw Spangen opnieuw. “U bent 89 jaar oud ”zeg ik rustig tegen haar. “O, als ik zo oud ben heb ik geleende tanden”, zegt mevrouw Spangen en ze geeft mij opnieuw een brede grijns.

*De naam van de bewoner is fictief.

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!  Lees hier meer over onze bloggers. 

Word jij de collega van Egbert? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.