Werken in de zorg is dankbaar werk

Werken in de zorg is dankbaar werk

Werken in de zorg is dankbaar werk

Vandaag is het dankdag voor gewas en arbeid. In de protestantse kerken wordt deze dag al gevierd sinds 1578. Voor mij en veel van mijn collega's bij Lelie zorggroep geldt deze dag als een dag waarbij we stilstaan en danken voor de oogst, voor werk, voor inkomen, en voor alle andere dingen waarvoor we dankbaar zijn.
Dankbaar ben ik voor het werk dat ik mag doen. Dankbaar ben ik als ik hoor hoeveel cliënten dankbaar zijn voor de goede zorg die ze krijgen van alle collega's die zich hier dag in dag uit voor inzetten, ondanks alles wat er speelt.

Laatst mocht ik eindelijk weer eens langs op locatie. Na al dat thuiswerken voelt dat als een uitje. Samen met een collega van het Bestuursbureau (de afdeling waar ik werk) gingen we langs voor een interne audit in Middelburg. Een interne audit houdt in dat we gesprekken voeren met collega's van het team, meelopen in de route en cliënten spreken. We kijken mee met het team wat er goed gaat en wat er eventueel nog verbeterd kan worden. Dit doe ik een paar keer per jaar, alleen al omdat ik er zelf heel veel van leer en het weer goede ideeën geeft voor nieuwe innovaties. En wat me elke keer weer opvalt, is dat we van de cliënten - of het nu in Assen, Rotterdam, Culemborg of Zeeland is - hetzelfde horen. Namelijk dat ze zo blij zijn met de zorg die ze krijgen, omdat ze het gevoel hebben dat de verpleegkundigen en verzorgenden altijd net een stapje extra doen. Dat er echt geluisterd en meegedacht wordt en het niet blijft bij het uitvoeren van de zorg ‘en weer door’. En dat betekent niet dat er teveel uit handen wordt genomen of er oneigenlijke taken worden uitgevoerd. Juist inzetten van e-health bijvoorbeeld, voelt als een stapje extra doen, terwijl het de inzet van de verpleging en verzorging vermindert. Of het inzetten van vrijwilligers, het helpen bij het zoeken naar een geschikt hulpmiddel of het regelen van zorg tijdens een vakantie. Iets om trots op te zijn en dankbaar voor te zijn!

Tegelijkertijd maak ik me soms wel zorgen. Kunnen we dit blijven waarmaken? Moeten we straks gedwongen keuzes maken, omdat er simpelweg meer mensen zorg nodig hebben dan we kunnen bieden? Je hoort weleens: ‘werken in de zorg is dankbaar werk'. Of - zoals we bij Lelie zorggroep zeggen - werken met waardering. Maar maakt dat stapje extra doen het werk niet juist leuk en uitdagend? Wat als dat niet meer kan? Een belangrijk thema waar we als organisatie over nadenken en ook breder over in gesprek zijn. En waarbij innovatie een van de belangrijkste thema's zal blijven om de zorg met een extra stapje te kunnen blijven geven, voor dankbare cliënten én medewerkers met plezier in hun werk.

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven regelmatig een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook komt er af en toe een gastblogger aan het woord.
Lees deze blog bij onze verhalen.

Ben jij op zoek naar werk met waardering?  Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.